Volledig scherm
© Archieffoto

14-jarig meisje pleegt zelfmoord na cyberpesten

Hannah Smith, een meisje van 14, heeft vorige week zichzelf opgehangen na aanhoudende beledigingen aan haar adres op de populaire website ask.fm. De Britse kreeg ontelbaar veel berichten met daarin zinnen als: 'Ga en sterf'.

Hannah had last van ernstige eczeem, toen deze na een tijd weer eens hevig de kop op stak, stortte ze zich op het internet uit, in de hoop wat steun te vinden. Het pakte echter totaal verkeerd uit. Op de populaire website Ask.fm, kreeg ze maken met constante verwijten en bedreigingen. Omdat deze maar blijven aanhouden en zodanig ernstig werden, dreven ze Hannah uiteindelijk tot zelfmoord.

Haar 16-jarige zus trof haar vorige week levenloos aan in haar slaapkamer. De vader is ontzet en geeft Ask.fm de schuld voor de dood van zijn dochter. Hij wil dan ook stappen ondernemen om de website te laten verdwijnen. 'Mijn hart is in tweeën gebroken en het zal heel lang duren voor dat het zich zal kunnen herstellen. Ik hoop dat niemand ooit de pijn moet voelen waarmee ik op dit moment wordt geconfronteerd.'

60 miljoen gebruikers wereldwijd
Ask.fm is een website waarop mensen elkaar allerhande vragen kunnen stellen. Hij werd 3 jaar geleden opgericht in Letland en is een gigantisch succes, met nu al meer dan 60 miljoen gebruikers wereldwijd. Van het aantal geregistreerde leden is de helft minderjarig, iedere dag registeren zich ongeveer 200.000 nieuwe leden.

Omdat de meerderheid van de vragen wordt gesteld door anonieme gebruikers, is er geen mogelijkheid tot reactie op de mogelijke pesterijen. De afgelopen maanden werd de website dan ook meermaals gelinkt aan een reeks van tienerzelfmoorden in Europa en de VS.