Volledig scherm
Een bommenteam in Melbourne © EPA

17-jarige wilde morgen aanslag plegen in Melbourne

UpdateDe Australische politie heeft een 17-jarige jongen gearresteerd die van plan zou zijn geweest om morgen bommen te laten ontploffen in Melbourne. Dat meldden Australische media. De Australische politie is er zeker van dat ,,sommige mensen in leven zullen blijven'' door de inval bij de jongen thuis.

De tiener werd opgepakt nadat de politie gisteren huiszoekingen had gedaan in het noorden van de stad. Daarbij werden drie zelfgemaakte explosieven aangetroffen en spullen om bommen te maken. Het zou om pijpbommen gaan. De jongen werkte vermoedelijk alleen. Zijn familie wist van niks en is ,,geschokt'' door de plannen van de jongen. Die zou volgens de Sydney Morning Herald rap zijn geradicaliseerd en onlangs zijn gestopt met school.

Omdat de jongen morgen had willen toeslaan, wordt zijn plot ook wel het Mother's Day massacre (bloedbad op Moederdag) genoemd in de Australische media. De pijpbommen zouden bij ontploffing in kleine stukjes en schroot uiteen moeten klappen, zodat ze zoveel mogelijk schade zouden aanrichten. Wat het doelwit moest zijn, is niet bekend.

Aanslagen
Het is niet de eerste keer dit jaar dat Melbourne wordt opgeschrikt door een vermeend terreurcomplot. De politie arresteerde vorige maand een groep jonge mannen op verdenking van het voorbereiden van een aanslag. Zij zouden onder meer agenten als doelwit hebben gehad. Er zou geen verband zijn tussen de zaken.

Ook jihadist Jake Bilardi kwam uit Melbourne. De tiener, die bekend is van verschillende foto's op internet, was van plan om aanslagen te plegen in Australië, maar vertrok uiteindelijk naar Irak. Daar pleegde hij een zelfmoordaanslag voor terreurgroep IS (Islamitische Staat).

  1. ‘Extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    ‘Extreemste vrouwelij­ke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    In Groot-Brittannië is de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van baby’s en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte, vrijgelaten. De vrouw zat tien jaar in de cel. Volgens de Britse staatssecretaris voor gevangeniszaken en reclassering Lucy Frazer vormt Marks geen gevaar meer voor de samenleving. Familieleden van slachtoffertjes zijn echter woest. ,,Als ik haar op straat zie, vermoord ik haar.”