18 doden en 30 gewonden bij zwaar busongeluk Duitsland

VideoIn de Duitse deelstaat Beieren zijn vanochtend achttien doden gevallen bij een zwaar busongeluk. De politie heeft dit aantal volgens Duitse media bevestigd. Er zijn 30 gewonden.

Volledig scherm
Traumahelikopters wachten vlak bij de plek van het ongeluk. © REUTERS

Aan boord van de bus zaten 46 passagiers en 2 chauffeurs. De politie koestert nog een sprankje hoop dat er ,,mogelijk iemand in shock is weggelopen van de bus en nog niet is teruggevonden". Maar die kans is klein, aangezien de snelweg is afgezet met hekken.

Op de snelweg A9 ter hoogte van Münchberg reed het voertuig rond 07.00 uur tegen een traag rijdende vrachtwagen aan. De bus reed naar het zuiden richting Neurenberg. De bus vloog na de aanrijding meteen in brand en brandde vrijwel volledig uit.

Waarschijnlijk konden de 18 passagiers niet meer op tijd uit de bus ontsnappen. 

Quote

We moeten van een heel ernstig ongeval uitgaan

Woordvoerder politie

Groep gepensioneerden

Volledig scherm
© REUTERS

De inzittenden van de bus zouden allen volwassenen zijn. Het zou gaan om een groep gepensioneerden, in de leeftijd van 66 tot 81 jaar, die onderweg was van de Oost-Duitse streek Lausitz naar het Gardameer in Italië.

De snelweg is in beide richtingen afgesloten. De reddingsoperatie op de A9, een belangrijk verkeersader, is nog steeds aan de gang. Ongeveer 200 manschappen zijn er ter plaatse. Er is ook een aantal helikopters ingezet.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ontzet door het zware busongeval. Ze heeft ‘met grote ontsteltenis’ gereageerd op de ramp, zo laat regeringswoordvoerder Steffen Seibert weten.

Geblokkeerd

Volledig scherm
De bus was met twee chauffeurs en 46 passagiers op weg van Dresden naar het Gardameer. © © Thijs Unger

Volgens de politie zal de snelweg richting het zuiden de hele dag geblokkeerd blijven. Richting het noorden zou in de loop van de dag weer minstens één rijvak worden vrijgegeven.

Het is een van de ergste auto-ongelukken in Duitsland. Vlakbij de plek van het ongeluk was in 1990 een ander dieptepunt in de Duitse verkeershistorie. Toen kwamen op dezelfde snelweg tien mensen om het leven en raakten er ruim 120 gewond door een kettingbotsing in dichte mist.

Volledig scherm
Van de bus, die volledig is uitgebrand, is weinig meer over. © REUTERS