Volledig scherm
© Shutterstock

18-jarigen reizen deze zomer gratis door Europa

De Europese Unie ontpopt zich tot een gratis reisbureau voor 15.000 jongeren. Achttienjarigen die nog geen vakantieplannen hebben, kunnen zich morgen vanaf 12 uur melden voor een gesubsidieerde treinreis door Europa. Eten, drinken en hun bed moeten ze wel zelf betalen.

De reis mag dertig dagen duren, de jongeren mogen in die tijd maximaal vier lidstaten aandoen. Ze kunnen zich op die manier een idee vormen van de diversiteit en culturele rijkdom van het continent, ze kunnen nieuwe vrienden maken en misschien zelfs voorzichtig werken aan iets wat volgens Wilders en Baudet helemaal niet bestaat: hun Europese identiteit.

De Europese Commissie gooit er nog maar eens een persconferentie tegenaan om alle 18-jarigen over het initiatief en opening van de inschrijvingstermijn te informeren. ,,DiscoverEU biedt een geweldige kans aan jongeren om Europa te verkennen op een manier waar geen enkele documentaire of geen enkel boek tegen op kan”, aldus een juichende Eurocommissaris van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport. Tibor Navracsics trekt voor het project dit jaar 12 miljoen euro uit en de komende zeven jaar, als het Parlement en de lidstaten daarmee tenminste akkoord gaan, nog eens 700 miljoen.

,,Want het is wel de bedoeling dat jullie allemáál gaan reizen”, roept de bedenker en inspirator van het plan, EVP-fractieleider in het Europese Parlement Manfred Weber, al maanden op YouTube.

Symboolpolitiek

In het Parlement is niet iedereen zo enthousiast. ‘Symboolpolitiek’ en ‘fanfarepolitiek’, gromt SP-Europarlementariër Dennis de Jong, net voor hij zelf ook op de trein stapt, voor zijn maandelijkse reis naar Straatsburg. ,,Dit is een heel goedkope… Correctie: een financieel heel dure, maar moreel heel goedkope manier om een bepaald segment jongeren tot bondgenoot van Europa te maken, en ze volgend jaar naar de stembus te lokken. Ik denk dat Europa moet proberen jongeren voor zich te winnen met beleid in plaats van met dit soort halve omkoopprojecten. Bijvoorbeeld door meer te doen aan de nog steeds heel hoge jeugdwerkloosheid in delen van de Unie.”

Ook imagodeskundige Zabeth van Veen van Imagomatch heeft twijfels of dit project Europa wel zoveel krediet oplevert. ,,Je doet iets positiefs en dat is goed, maar ik ben bang dat je vooral jongeren bereikt die dit niet nodig hebben, die al in het buitenland zijn geweest. Hoe gaat Jan met de korte achternaam die nooit verder dan Zeeland is geweest ontdekken dat dit initiatief bestaat?”

Quote

Ik denk dat Europa moet proberen jongeren voor zich te winnen met beleid in plaats van met dit soort halve omkooppro­jec­ten

Dennis de Jong, SP-Europarlementariër

Elke dag wat posten

Van Veen vindt ook de opzet wat vrijblijvend. Navracsics hoopt dat zijn interrailpubliek naderhand enthousiast ervaringen gaat delen via Facebook of Twitter. Van Veen: ,,Dat zou je al wat kunnen sturen door jongeren nog tijdens hun reis elke dag wat te laten posten.”

Jongeren die 'via' Brussel willen gaan reizen moeten er nog wel wat voor doen: vijf vragen beantwoorden over onder meer 2018, het Europees jaar voor het culturele erfgoed, Europese jeugdprojecten en de Europese verkiezingen van volgend jaar. De inschrijving sluit op 26 juni. Wie wordt geselecteerd, reist tussen 9 juli en 30 september.

Geef je mening over AD Reizen

Vul onderstaande enquête in en maak kans op een cadeaubon van Bol.com t.w.v. 25 euro.

reizen