Volledig scherm
De demonstranten tonen het portret van de gevangengenomen separatist Oriol Junqueras. Volgens Spaanse media gingen 200.000 Catalanen zaterdag de straat op. © AFP

200.000 Catalanen de straat op: ‘zelfbeschikking is geen misdaad’

Honderdduizenden mensen gingen vandaag in Barcelona de straat op om te protesteren tegen het proces tegen twaalf separatistenleiders. Die riskeren celstraffen tot 25 jaar voor het aanvoeren van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd in 2017.

Er waren naar schatting zeker 200.000 demonstranten op de been. Ze zwaaiden met onafhankelijkheidsvlaggen en toonden foto's van de gevangen genomen separatistenleiders. Ze schreeuwden kreten als ‘vrijheid’ en ‘onafhankelijkheid’.

De woede richt zich op het proces tegen de twaalf aanvoerders van de strijd voor onafhankelijkheid. ,,Ik kom hier vandaag omdat de mensen met kinderen zo lang vastgezet worden”, zei Josefina Soler tegen persbureau Reuters. ,,Dat is oneerlijk want we hebben allemaal gestemd bij het referendum, dan moeten we allemaal de cel in”, aldus de 70-jarige. Met de leus ‘zelfbeschikking is geen misdaad’ liepen de demonstranten door de straten van Barcelona.

In Madrid begon afgelopen dinsdag de rechtszaak tegen de separatistenleiders, donderdag gaat het proces verder. De leider Puigdemont staat niet terecht, hij vluchtte naar België.

Volledig scherm
Protest tegen de berechting van Catalaanse separatistenleiders in Barcelona. Volgens Spaanse media gingen 200.000 sympathisanten zaterdag de straat op. © AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.