Volledig scherm
De Cobra 6 is verkrijgbaar in veel Europese landen, maar verboden in Nederland. © ANP

2000 Nederlanders deden bestelling bij Poolse webshop voor illegaal vuurwerk

De politie heeft vier Poolse webshops waar je illegaal vuurwerk kan kopen offline gehaald. Ongeveer tweeduizend Nederlanders deden er een bestelling. Zij kunnen de politie op de stoep verwachten.


De afgelopen weken zijn er honderden pakketten in beslag genomen bij kopers die illegaal vuurwerk hadden besteld bij de Poolse webshops. In Duitsland zijn er al vijftig woningen doorzocht. Daar heeft de politie inmiddels duizenden kilo’s illegaal vuurwerk in beslag genomen. Door het offline halen van de vier Poolse webshops heeft de Nederlandse politie zo’n tweeduizend kopers in het vizier gekregen. Zij kunnen nog een bezoek van de politie verwachten.


De politie en het Openbaar Ministerie zien een toename van de handel in zwaar, illegaal vuurwerk via het internet. Afgelopen jaren zouden er via de webshops duizenden illegale vuurwerkpakketten naar Nederland zijn verstuurd. Het gaat om professioneel vuurwerk dat niet door particulieren mag worden afgestoken. Ook het bezitten van dergelijk vuurwerk is verboden.

  1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.