De kerk waar de schietpartij plaats vond
Volledig scherm
De kerk waar de schietpartij plaats vond © afp

21-jarige schutter Charleston aangeklaagd voor moord

UpdateDe 21-jarige Dylann Storm Roof, die negen mensen heeft doodgeschoten in een kerk in Charleston, South Carolina, wordt door justitie aangeklaagd voor negen moorden en verboden wapenbezit. Dat heeft de politie bekend gemaakt.

Dylann Storm Roof na zijn arrestatie
Volledig scherm
Dylann Storm Roof na zijn arrestatie © reuters
Bij de kerk worden bloemen neergelegd
Volledig scherm
Bij de kerk worden bloemen neergelegd © afp

De 21-jarige bekende vrijdag al dat hij de negen mensen heeft doodgeschoten. Hij werd donderdag na een klopjacht van circa dertien uur opgepakt door de politie in het plaatsje Shelby, 400 kilometer ten noorden van Charleston en net over de grens met North Carolina. Hij werd op straat herkend aan zijn kapsel

Volgens de politie kwamen zes vrouwen en drie mannen om in de Afrikaanse Methodisten Episcopale Emanuelkerk in South Carolina. Drie mensen overleefden de aanslag. Met zijn daad wilde Roof naar eigen zeggen een rassenoorlog ontketenen. 

Hij pleegde de moorden in de kerk in Charleston met het geweer dat hij in april voor zijn verjaardag had gekregen.

Raciale haat
Justitie behandelt de zaak als een misdrijf uit racisme. Hij zou mensen in de kerk in leven hebben gelaten om zijn boodschap van raciale haat door te kunnen geven. 'Hij zei alleen: 'ik moet het doen. Jullie verkrachten onze vrouwen en nemen het land over. Jullie moeten weg.''

De schutter komt hoogstwaarschijnlijk uit het milieu van 'white supremacists', blanke racisten. Op een door de FBI vrijgegeven foto van Roof is op zijn jas een vlaggetje te zien van Zuid-Afrika uit de tijd van het apartheidsregime, die nu door Zuid-Afrikaanse blanke racisten wordt gebruikt. Op zijn auto had hij nummerplaten met de Confederate Flag, de vlag van de zuidelijke staten ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog.

Doodstraf
,,Ik denk dat hij iets groots wilde zoals bij Trayvon Martin'', aldus zijn kamergenoot die verwijst naar het doodschieten van de zwarte tiener door buurtwacht George Zimmerman in 2012. ,,Hij wilde iets doen waarmee de rassenoorlog weer zou oplaaien.''

Gouverneur Nikki Haley van South Carolina pleit openlijk voor de doodstraf voor de schutter.

Geschokt
Er is nationaal met afschuw gereageerd op de schietpartij. President Obama is geschokt. Hij kende de omgekomen dominee, die ook als senator in South Carolina diende. De zaak is ,,bijzonder hartverscheurend omdat de dood op een plaats komt waar we troost zoeken, waar we vrede zoeken''.

Wapens zijn volgens hem in Amerika nog steeds veel te makkelijk te krijgen voor mensen die anderen wat aan willen doen en opnieuw zijn onschuldige mensen daar het slachtoffer van geworden.