Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova.
Volledig scherm
Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. © EPA

23 jaar cel voor moord op journalist en zijn verloofde in Slowakije

Een Slowaakse rechtbank heeft de voormalige soldaat Miroslav Marcek tot een celstraf van 23 jaar veroordeeld voor de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. Het paar werd op 21 februari 2018 doodgeschoten in hun woning in het dorp Vleka Maca. 

De 27-jarige Kuciak was bezig met een onderzoek naar de banden tussen politici, zakenlui en de georganiseerde misdaad. De moord leidde tot nationale protesten tegen corruptie en uiteindelijk zelfs tot de val van de toenmalige regering van premier Robert Fico. Ook de nationale politiebaas moest opstappen.

De 37-jarige Marcek was niet aanwezig op de rechtbank, maar gaf de feiten tijdens een zitting in januari wel toe. ,,Het was koelbloedig en kwaadwillig. De slachtoffers hadden niet de kans zich te verdedigen’’, zei rechter Ruzena Szabova . ,,Zijn bekentenis was een verzachtende omstandigheid.’’ Openbaar aanklager Juraj Novocky had 25 jaar cel gevraagd en gaat in beroep tegen de straf.

Corruptie

Kuciak schreef onder meer over corruptie in regeringskringen, fraude met EU-gelden en de nauwe banden van de Italiaanse maffia met Slowaakse overheidsfunctionarissen. Zo nam hij in zijn onderzoek bedrijven van de omstreden zakenman Marian Kocner, een van de vier verdachten, onder de loep.

Het werk van Kuciak is waarschijnlijk de reden dat Kocner de journalist van het leven wilde beroven. De affaire leidde tot het aftreden van premier Robert Fico en de minister van Binnenlandse Zaken Robert Kalinak. 

Een vijfde verdachte, Zoltan Andrusko, bekende in december dat hij de moord had gefaciliteerd. Een rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 15 jaar. Kuciak en zijn verloofde werden met vuurwapens om het leven gebracht en dood voor hun woning in Bratislava aangetroffen.

Kaarsen voor Kuciak en zijn verloofde voor een regeringsgebouw in Bratislava.
Volledig scherm
Kaarsen voor Kuciak en zijn verloofde voor een regeringsgebouw in Bratislava. © EPA
  1. Duits hostel dat Noord-Korea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Duits hostel dat Noord-Ko­rea sponsorde na jarenlang juridisch gevecht dicht

    Na een jarenlange juridische strijd is het doek definitief gevallen voor het City Hostel in Berlijn. Het budgethotel, dat het pand huurde van de Noord-Koreaanse ambassade, schond de EU-verordening op basis van VN-sancties die onroerendgoedtransacties met Noord-Korea verbieden. Dit tot woede en ontsteltenis van de ouders van een Amerikaanse student die overleed na een jaar lang gevangen te zijn gehouden in Noord-Korea.