Volledig scherm
© Facebook

'23 no shows misten rampvlucht AirAsia'

Op de uiteindelijke passagierslijst van de afgelopen nacht verdwenen vlucht QZ8501 van AirAsia stonden 23 'no shows'. Deze mensen die, om verschillende redenen niet kwamen opdagen, ontsnapten aan een vreselijke vliegtuigramp.

Volledig scherm
© kos

Dat beseft ook Chandra Susanto, die pas gisteren zijn tickets voor zijn gezin annuleerde omdat zijn vader plotseling ziek was gewordend. De Indonesiër is naar eigen zeggen God heel dankbaar dat hijzelf, zijn vrouw en hun drie kinderen - Christopher (10), Nadine (7) en Felix (5) - uiteindelijk niet op de vermiste vlucht QZ8501 van AirAsia stapten.

Het gezin Susanto wilde de vlucht van Surabaya naar Singapore nemen om Chandra's vader te bezoeken. ,,We hadden onze vakantie naar Singapore al in maart gepland en hadden er helemaal niet op gerekend dat de reis gisteren alsnog zou worden uitgesteld ", zegt Chandro Susanto tegen de Daily Mail. ,,Maar mijn vader werd ziek en we cancelden onze vlucht. Een moeilijke beslissing want mijn zoon Christopher was erg ontgoocheld. Hij had lang naar de trip uitgekeken."

Susanto vernam pas dat de vlucht van AirAsia vermist werd toen zijn zus hem belde om te vragen of alles goed met hem was. Op zijn facebookpagina toont de Indonesiër een foto met zijn eerdere vluchtgegevens. Daarbij schrijft hij Jezus en God te danken voor hun barmhartigheid.

Ongelezen waarschuwingsmail
Bij de zogenaamde 'no shows' staan naast de vijf Susanto's nog 18 anderen. Zo ook Ari Putro Cahyono en negen van zijn familieleden. Hun leven werd gered door een ongelezen e-mail.

Het oorspronkelijke vertrekuur van 7:30 uur (lokale tijd) werd vervroegd naar 5:20 uur, maar Cahyono las nooit de waarschuwingsmail daarover. Gevolg: de familie kwam tien minuten nadat de rampvlucht was vertrokken op de luchthaven aan...

,,We waren te laat en boos", zei Cahyono. ,,Maar daarna hoorden we het nieuws. Ik was geschokt en moest huilen. Misschien was het God die mijn familie wilde bewaren. Het was een geluk bij een ongeluk."

Vlucht QZ8501
Het passagiersvliegtuig van AirAsia met 155 passagiers en zeven bemanningsleden verdween afgelopen nacht (even na middernacht Nederlandse tijd) van de radar. Het vliegtuig vloog van het Indonesische Surabaya naar Singapore. Ongeveer halverwege verdween de Airbus 320-200 met vluchtnummer QZ8501 van de radar. Het vermiste toestel is waarschijnlijk neergestort. Daar gaat de zoekoperatie vanuit, zeggen autoriteiten tegen lokale media.