Volledig scherm
© BELGA

24 uur lang geen luchtverkeer mogelijk boven België

Door de nationale staking in België is er vanaf vanavond om 22.00 uur gedurende 24 uur geen luchtverkeer mogelijk in het Belgische luchtruim, zegt luchtverkeersleider skeyes. Geen enkel passagiers- of vrachtvliegtuig kan dan landen op of opstijgen van de belangrijkste luchthavens in België. 

Omdat skeyes, het vroegere Belgocontrol, geen zicht heeft op het aantal stakende werknemers en niet gegarandeerd kan worden dat alle cruciale posten voldoende bezet zullen zijn, is beslist helemaal geen luchtverkeer meer toe te laten. skeyes wijst erop dat de werknemers van de luchtverkeersleider niet op voorhand moeten laten weten of ze zullen staken of niet.

Gisteren hoopte de directie nog genoeg werkende luchtverkeersleiders te hebben om het luchtruim tijdens de 24-uursstaking op halve capaciteit te kunnen laten draaien, maar daar moet ze nu dus op terugkomen. Vakbond ACV-Transcom had al laten weten dat er waarschijnlijk geen vluchten zouden kunnen plaatsvinden, omdat de stakingsbereidheid bij het personeel groot is. 

,,Kom niet naar de luchthaven”

Eerder was al bekend dat de luchthaven van Charleroi volledig dicht ging. Op Brussels Airport werd al meer dan de helft van de vluchten geschrapt, maar ook daar zal er dus geen enkele vlucht kunnen vertrekken of landen. De luchthaven bekijkt momenteel wat er met de vluchten moet gebeuren die vanavond na 22.00 uur nog gepland staan. Reizigers worden opgeroepen morgen niet naar de luchthaven te komen.

De sluiting van het Belgische luchtruim betekent niet dat er geen enkel vliegtuig boven België zal vliegen. Vliegtuigen die niet in het land moeten landen of opstijgen en het luchtruim op grote hoogte doorkruisen, worden door de Europese luchtverkeersleiding gecontroleerd. Die vluchten gaan wel gewoon door. Ook is er sowieso een minieme bezetting van luchtverkeersleiders, waardoor medische vluchten, noodlandingen, militaire en regeringsvluchten wel kunnen doorgaan.