Volledig scherm
Gisteravond werd de spelersbus getroffen door drie explosies. © EPA

25-jarige Irakees vast wegens aanslag Dortmund, tweede verdachte in beeld

Spelersbus DortmundEen Duitser en een man uit Irak zijn vooralsnog de hoofdverdachten van de aanslag op de spelersbus van de voetbalclub Borussia Dortmund. De 25-jarige Irakees uit Wuppertal is woensdag gearresteerd, meldden Duitse media.

Hij wordt net als de tweede verdachte, een 28-jarige Duitser, gezien als iemand uit jihadistische kringen. De aanslag zou mogelijk uit die hoek komen, maar de autoriteiten waarschuwen ondertussen dat andere scenario's niet worden uitgesloten. De 28-jarige verdachte zit niet vast. Het is onduidelijk of hij gezocht wordt door de politie, of dat er onvoldoende grond is om hem te arresteren.

Quote

We mogen van geluk spreken dat er niets ergers gebeurd is

Woordvoerder Duitse openbaar aanklager

De explosieven die gisteravond bij de spelersbus ontploften, bevatten 'metalen deeltjes'. Die werden onder meer aangetroffen in een van de hoofdsteunen in de bus, verklaart de Duitse aanklager. ,,We mogen van geluk spreken dat er niets ergers gebeurd is'', zegt een woordvoerder. Het precieze motief is nog niet bekend, maar na huiszoeking bij de twee verdachten is besloten één van hen te arresteren.

Drie explosieven

Bij de spelersbus ontploften gisteravond drie explosieven toen de bus met de selectie op weg was naar het stadion voor het Champions Leagueduel tegen AS Monaco. Bij de aanslag raakten speler Marc Bartra en een motoragent gewond. De wedstrijd tussen Dortmund en AS Monaco werd een dag uitgesteld. Daarbij wordt het aantal politie-agenten opgeschroefd naar 450.

Bij het onderzoek naar de explosies is drie keer een brief met dezelfde tekst gevonden. Daarin werd verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december en de inzet van Duitse straaljagers in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Ook richt de brief zich rechtstreeks tot de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ,,Jouw tornado's vliegen nog altijd over de grond van het kalifaat om moslims te vermoorden.'' Sporters en andere prominenten 'in Duitsland en andere kruisvaarderslanden' staan per direct op de 'dodenlijst van IS'. De Duitse politie onderzoekt de geloofwaardigheid van de brief. 
Op internet circuleert de bewering van een links, antifascistisch motief voor de aanslag. De Duitse politie laat weten 'ernstig te twijfelen' aan de juistheid hiervan.

Merkel: weerzinwekkende daad

Bondskanselier Angela Merkel, een uitgesproken voetbalfan, veroordeelde de 'weerzinwekkende daad'. Verder prees ze de goede wil van supporters van Dortmund en Monaco - inwoners van Dortmund verwelkomden Monaco-aanhangers in hun huis, gebruik makend van de hashtag #bedforawayfans op Twitter. Merkel noemde dit een 'duidelijk signaal tegen elke vorm van geweld'.  

De autoriteiten in Noord-Rijnland-Westfalen, de grootste staat van Duitsland, beloofde strenge beveiliging tijdens de wedstrijd die vanavond alsnog wordt gespeeld. Fans werd gevraagd om geen rugzakken mee te nemen naar het stadion van Dortmund - Duitsland grootste stadion dat meer dan 80.000 bezoekers kan hebben. Ook werden supporters gevraagd vroeg te komen, vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen.

Speler Marc Bartra, die gewond raakte, laat via Instagram weten er een stuk beter aan toe te zijn.

Volledig scherm
© EPA