Volledig scherm
Inwoners van Jemen kijken naar de overblijfselen van de bus die werd gebombardeerd tijdens een luchtaanval. © AFP

29 kindergraven voor slachtoffers aanslag schoolbus Jemen

In Jemen zijn 29 gaten in de grond gegraven. 29 graven voor de kinderen die gisteren omkwamen bij de luchtaanval in Jemen. De VN eist onderzoek naar de bloederige luchtaanval.

Op foto's is te zien hoe tientallen rouwende inwoners van Jemen bezig zijn met graven. Het is de grootte van de graven die de foto's schrijnend maakt: sommige graven niet veel langer dan een meter. De kinderen zullen naast elkaar worden begraven.

De luchtaanval werd geïnitieerd door Saudi-Arabië. Het bombardement trof een schoolbus die over een markt reed in de Jemenitische provincie Sa'dah, een Houthi-bolwerk. Er vielen volgens lokale autoriteiten 51 doden, onder wie 40 kinderen. Ook zouden tientallen minderjarigen gewond zijn geraakt.

Volledig scherm
Inwoners van Jemen graven 29 graven uit voor de kinderen die omkwamen tijdens de luchtaanval in Jemen. © AFP

Op de foto's is te zien hoe de schooltassen en schoolboeken van de kinderen over de weg verspreid liggen.

Volledig scherm
Rugzakken van de kinderen liggen op de weg waar de luchtaanval insloeg op donderdag 9 augustus. © AP

Geloofwaardig onderzoek

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties roept op tot een geloofwaardig onderzoek naar de bloedige luchtaanval, meldde Karen Pierce, de Britse ambassadeur bij de VN, eerder vandaag.

Pierce zei dat een hoge VN-functionaris de uit vijftien leden bestaande Veiligheidsraad heeft geïnformeerd over de luchtaanval. Volgens Pierce maakten de leden duidelijk dat ze zich grote zorgen maken over wat precies in Jemen is gebeurd. Eerder drong secretaris-generaal António Guterres van de VN al aan op een onafhankelijk onderzoek.

Tegen de Houthi's

De internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië liet na de aanval weten een operatie te hebben uitgevoerd die was gericht tegen de Houthi's. Saudische staatsmedia meldden eerder vandaag dat de internationale coalitie het bombardement gaat onderzoeken.

De coalitie vecht al jaren tegen de Houthi's, die het noordwesten van het land in 2014 grotendeels onder de voet liepen. Zij kregen onder meer hoofdstad Sanaa in handen. De Saudiërs denken dat de Houthi's worden gesteund door aartsrivaal Iran en bestoken de opstandelingen vanuit de lucht.

Volledig scherm
Jongens inspecteren de graven voor de slachtoffers van de luchtaanval in Jemen. © REUTERS
Volledig scherm
Kinderen die de aanslag hebben overleefd komen bij en sterken aan in het ziekenhuis in Sa'dah, Jemen. © AP
Volledig scherm
Een van de gewonde kinderen slaapt in het ziekenhuis een dag na de luchtaanval op Jemen. © AP
Volledig scherm
Een Jemenitische jongen die gewond raakte bij de luchtaanval ligt met verband om zijn hoofd in het ziekenhuis in Sa'dah, Jemen. © AFP
  1. Nederlander riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) zo mishandelde dat het negen dagen in coma lag
    PREMIUM

    Nederlan­der riskeert vijf jaar cel nadat hij kindje (2) zo mishandel­de dat het negen dagen in coma lag

    De 29-jarige man uit Den Bosch die het tweejarige zoontje van zijn nieuwe partner uit Bissegem (België) in juni zodanig toetakelde dat het negen dagen in kritieke toestand verkeerde, riskeert vijf jaar cel. Het jongetje is ondertussen aan de beterende hand, maar verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum in Brussel. ,,Het is nooit mijn bedoeling geweest om hem en zijn familie zoveel pijn te doen”, zei de man tegen de rechter.