Volledig scherm
Een van de gevonden sieraden: een gouden ketting. © afp

3500 jaar oude juwelen gevonden in Grieks graf

UpdateGouden zegelringen en een ketting, gouden en zilveren kelken, een zwaard en meer dan duizend stukjes edelsteen. Archeologen in het zuiden van Griekenland hebben dat gevonden in een tombe die uit ongeveer 1500 voor Christus stamt, zei het Griekse ministerie van Cultuur maandag.

Volledig scherm
Een kam van ivoor. © afp
Volledig scherm
Gouden kettingen die zijn gevonden in het graf. © reuters

,,Het is de meest imposante verzameling van prehistorische begrafenisschatten die in de laatste 65 jaar is gevonden op het Griekse vasteland'', stelt het ministerie. Thomas Brogan, directeur van het archeologisch studiecentrum, noemt het graf 'het hoogtepunt van zijn archeologische carriere'. ,,Dit soort vondsten zijn op een hand te tellen.''

Beschaving
De juwelen en wapens werden waarschijnlijk om het lichaam geplaatst, dat in een houten kist was gelegd. Het lichaam was van een strijder van 30 tot 35 jaar oud, waarschijnlijk een belangrijk iemand uit de vroeg-Myceense beschaving.

Paleis
De tombe werd deze zomer bij het paleis van Pylos ontdekt door een internationaal team archeologen onder leiding van de Universiteit van Cincinnatti. Het was blijkbaar aan de aandacht ontsnapt van plunderaars die een tientallen jaren eerder ontdekte monumentale tombe in de omgeving wel hebben leeggeroofd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement