Volledig scherm
© AP

4 miljard kostend Batmanschip loopt vol water in Panamakanaal

De eerste tocht van het bijna 4 miljard euro kostende geavanceerde Batmanschip is niet goed afgelopen. De nieuwste aanwinst van de Amerikaanse marine bleek niet helemaal goed te werken en botste op een wand van het Panamakanaal.

Volledig scherm
© AFP

De verwachtingen waren hoog van de USS Zumwalt. Admiraal Harry Harris presenteerde het hightech oorlogsschip vorige maand vol trots met de woorden: 'Als Batman een schip had, zou het er zo uit zien'.

Het ging maandagavond niet ver van San Diego mis. Het krachtige Batmanschip, dat tot een van de meest geavanceerde en duurste schepen in de geschiedenis van de Amerikaanse marine wordt gerekend, liep door technische mankementen langzaam vol met water.

Jongensspeelgoed
Het water belemmerde de voorstuwing van het uit de kluiten gewassen jongensspeelgoed, waardoor de oceaanreus tegen een kanaalwand knalde. Het schip met een lengte 183 meter liep een kleine uitwendige beschadiging op en wordt momenteel gerepareerd.

Gehoopt wordt dat het marineschip zijn weg snel weer kan vervolgen. ,,Momenteel wordt bepaald hoelang de reparatie gaat duren",  aldus commandant Ryan Perry in een verklaring aan CNN. Naar verluid nemen de reparaties tien dagen in beslag.

Volledig scherm
© AP
 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.