Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Aboutaleb houdt een toespraak tijdens een demonstratie naar aanleiding van de aanslag in Parijs. Links hoofdredacteur Christiaan Ruesink van het Algemeen Dagblad en korpschef Frank Pauw. © anp

4000 Rotterdammers steken Parijs een hart onder de riem

Ruim vierduizend Rotterdammers zijn vanavond samengekomen op het Plein 1940 om hun medeleven te betuigen met de nabestaanden van de twaalf dodelijke slachtoffers, die woensdag vielen bij de terreuraanslag in Parijs. ,,Onze stem was vanavond 500 kilometer verderop te horen,'' constateerde burgemeester Ahmed Aboutaleb na afloop tevreden.

In samenspraak met zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan en de Rotterdamse gemeenteraad besloot Aboutaleb woensdagavond in allerijl een protestmanifestatie te organiseren. Dat was luttele uren na de koelbloedige executies in de Franse hoofdstad. ,,Als de vrijheid wordt bedreigd, laten we ons nog luider horen,'' zo hield de Rotterdamse burgervader de menigte vanavond voor.

Vlekkeloos Frans
Zijn indrukwekkende toespraak werd met luid applaus ontvangen. Na afloop gingen de duimen omhoog. ,,Goed gedaan, burgemeester,'' spraken omstanders hem toe. Aboutaleb had kort daarvoor in vlekkeloos Frans de Parijzenaars een hart onder de riem gestoken. ,,Een kalasjnikov is niet het instrument om tot vrede en dialoog te komen.'' Aboutaleb, net bezig aan zijn tweede termijn, is de eerste en vooralsnog enige moslimburgemeester van een grote West-Europese stad. De daders van het bloedbad in Parijs zijn moslimextremisten, die aanstoot namen aan de provocerende cartoons van het weekblad.

Onder aanwezigen waren onder anderen de ministers Stef Blok (Wonen, VVD) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA), evenals CDA-leider Sybrand Buma, staatssecretaris Martin van Rijn (volksgezondheid, PvdA) en acteur Hans Kesting. De manifestatie vond plaats op het plein waar Rotterdam elk jaar stilstaat bij het bombardement, dat de stad op 14 mei 1940 grotendeels in de as legde. Het beeld De Verwoeste Stad van kunstenaar Ossip Zadkine vormde vanavond het perfecte decor voor de demonstratie.

Vrije woord
Tot de sprekers behoorde ook de hoofdredacteur van deze krant, Christiaan Ruesink, als vertegenwoordiger van 'het vrije woord' en de enige nog in Rotterdam gevestigde landelijke krant. ,,Een mening is geen wapen, maar een grondrecht.'' Politiechef Frank Paauw toonde zich al even aangeslagen, maar eveneens strijdbaar: ,,Er zijn altijd idioten geweest en zullen altijd idioten blijven bestaan, maar wij zijn met meer en zullen dus altijd winnen.'' Behalve tien medewerkers van het Franse satirische blad Charlie Hebdo werden ook twee agenten in koelen bloede vermoord.

Ondanks de hoopgevende opkomst is volgens Aboutaleb van een omslagpunt 'helaas nog geen sprake'. ,,Was het maar zo. Ruim tien jaar geleden, na de moord op cineast Theo van Gogh, dacht ik dat we dat punt hadden bereikt. Daarin heb ik mij vergist, want kijk waar we vanavond staan. Het gevaar van een open samenleving schuilt in een klein hoekje. We zijn en we blijven kwetsbaar.''  Toch zegt hij vooralsnog geen reden te hebben om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen in het multiculturele Rotterdam, een stad met 174 nationaliteiten en ruim 50 procent migranten. ,,Maar we blijven alert.''

Lees de hele toespraak van Burgemeester Aboutaleb.