4300 jaar oude graftombe blootgelegd in Egypte

VIDEOArcheologen hebben bij opgravingen in de regio Saqqara, ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro, het graf blootgelegd van een hoge ambtenaar uit de vijfde dynastie, die ongeveer 4300 jaar geleden over Egypte regeerde. De tombe is versierd met kleurrijke reliëfs en goed bewaard gebleven inscripties.

Het graf is van een hoge functionaris die Khuwy heet en waarvan wordt aangenomen dat hij een edelman was tijdens de vijfde dynastie. 

,,Het L-vormige graf begint met een kleine gang die naar beneden leidt naar een kamer en van daaruit een grotere kamer met geschilderde reliëfs die de grafeigenaar voorstellen’’, zei Mohamed Megahed, hoofd van het opgravingsteam.

Het team archeologen heeft in de omgeving van Saqqara verschillende graven opgegraven die gerelateerd zijn aan de vijfde dynastie. Eind vorig jaar werd nog een graf ontdekt van een koninklijke priester die diende onder farao Neferirkare.

Volledig scherm
De recent ontdekte graftombe van de vroegere Egyptische edelman Khuwy. © AFP
Volledig scherm
Mohamed Megahed (links), hoofd van de missie die de tobme ontdekte. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.