Volledig scherm

50 doden na schietpartij in gayclub VS

Bij een schietpartij in een nachtclub voor homo's in de Amerikaanse stad Orlando (Florida) zijn 50 doden gevallen. Dat meldt de burgemeester Buddy Dyer. Minimaal 53 gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Na een vuurgevecht met de politie kwam de schutter om het leven. Terreurorganisatie Islamitische Staat heeft de schietpartij opgeëist.

Volledig scherm

De dader is volgens lokale autoriteiten Omar S. Mateen (29), een Amerikaan uit Port St. Lucie (Florida) met Afghaanse ouders. Hij zou geen crimineel verleden hebben. Hij was al eerder in beeld bij de FBI als mogelijke sympathisant van IS.

Vlak voordat hij begon te schieten belde de dader het alarmnummer 911 en zwoer hij trouw aan IS, meldt NBC News.

Wat is er gebeurd?
De schietpartij, volgens verschillende persbureaus de dodelijkste in de geschiedenis van de VS, begon rond 02.00 uur 's nachts lokale tijd. Op dat moment zouden er ruim 300 mensen in de club aanwezig zijn geweest.

De schutter raakte in een vuurgevecht met een agent die bij de club werkte, waarna hij de uitgaansgelegenheid binnenging en zo'n dertig mensen gijzelde. De schutter had volgens de politie een 'verdacht apparaat' bij zich, mogelijk een explosief. Later bleek het te gaan om een nepbomvest. Toen hij het vuur opende in de club, zouden er nog zo'n 100 mensen binnen zijn geweest.

De club waarschuwde de aanwezigen met een bericht op zijn Facebookpagina. ,,Iedereen, verlaat Pulse en blijf rennen.''

De politie besloot naar binnen te gaan na verscheidene telefoontjes. ,,Gewonde mensen belden ons vanuit de toiletten. We besloten om naar binnen te gaan." Ten minste negen agenten openden uiteindelijk het vuur op de schutter, één van hen raakte lichtgewond. De dader kwam om.

Quote

Er is overal bloed

Burgemeester Buddy Dyer

'Overal bloed'
Volgens de burgemeester van Orlando is er in de club 'overal bloed'. Ooggetuigen vertellen verschillende persbureaus dat de schutter de club vlak voor sluitingstijd binnenkwam. ,,Iedereen was zijn laatste slokje aan het nemen'', zegt clubbezoeker Rob Rick tegen AP. Er waren volgens een andere getuige tussen de 20 en 50 schoten te horen.

Lees hier wat we tot nu toe weten over de schietpartij in Orlando.

Dit weten we tot nu toe over de schutter.