Volledig scherm
De Spaanse politie pakte in het onderzoek naar de drugsbende 43 verdachten op. © AFP

5000 kilo drugs onderschept: Spanje rolt grote bende op

De Spaanse politie heeft een grote bende drugssmokkelaars opgerold. Zeker 43 mensen zijn opgepakt en ongeveer 5.000 kilo drugs zijn onderschept.

Volledig scherm
Rechercheurs namen grote hoeveelheden contant geld in beslag en bevroren 139 bankrekeningen. © AFP

Rechercheurs hebben voor 15 miljoen euro aan spullen in beslag genomen en 139 bankrekeningen bevroren. Het wordt 'een van de machtigste drugsorganisaties ter wereld' genoemd.

De organisatie gebruikte een scheepswerf in het noordwesten van Spanje als dekmantel om de drugs ongezien aan land te krijgen. De bende had ook allerlei bedrijfjes om het drugsgeld wit te wassen.

Drugsvangst Den Haag

Volledig scherm
In een huis in het zuiden van Spanje werd een partij hasj aangetroffen. © AFP

Vorig jaar werd 616 kilo cocaïne van de bende gevonden in Den Hoorn, in de buurt van Den Haag, en was daarmee de grootste drugsvangst van 2016 in de regio. Drie mannen werden in de zaak aangehouden.

,,We doen wel vaker grote vondsten, maar 600 kilo is wel een hele grote voor de Haagse eenheid. Het is absoluut de grootste drugsvangst van dit jaar'', sprak een woordvoerder van de Haagse politie.

Het is niet bekend of in verband met de Spaanse actie ook in Nederland mensen zijn opgepakt. Het Spaanse onderzoek duurde twintig maanden. De bende stond onder leiding van een bekende drugsdealer, die 'de Spaanse Pablo Escobar' wordt genoemd.

Volledig scherm
In samenwerking met de Spaanse autoriteiten nam Portugese politie onder meer 745 kilo cocaïne in beslag. © EPA