Volledig scherm
Ceremonie bij het Bavaria standbeeld in München, op de laatste dag van het Oktoberfest. © AFP

6 miljoen bezoekers voor Oktoberfest München

Het Oktoberfest in München heeft dit jaar 6,2 miljoen bezoekers getrokken, 600.000 mensen meer dan in 2016. Samen dronken zij 7,5 miljoen liter pullen bier, aten ze 127 ossen en zo'n half miljoen halve haantjes op dit grootste bierfestival ter wereld.

Ondanks de strengere veiligheidsmaatregelen was de sfeer gemoedelijk, liet de organisatie weten. Bij de ingangen werden er af en toe tassen gecontroleerd, ook was de politie zichtbaar maar niet in groten getale aanwezig. Samen met de ordediensten kwam de politie honderden keren in actie, veelal voor kleinere incidenten.

Het Oktoberfest duurde dit jaar een dag langer. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober. Maar deze editie moest het het feest aansluiten op de Dag van de Duitse eenheid, 3 oktober.

Populair in Nederland

De meeste buitenlandse bezoekers kwamen uit de Verenigde Staten, gevolgd door Groot-Brittannië, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Ook Nederlanders vieren massaal de Duitse Oktoberfesten, maar veelal gewoon in eigen land

In Nederland zijn er zo'n 150 feesten, waarbij de Duitse Oktoberfest-tradities grotendeels worden aangehouden. De Duitse Johannes Stegmann (60), organisator van het feest in München, stelde eerder tegenover het AD dat dit toch niet helemaal hetzelfde is. ,,Je kan geen Oktoberfest organiseren als je nog nooit bij het echte Oktoberfest bent geweest." Hij gaat zelf al ruim veertig jaar naar de feesten. 

Volledig scherm
Oktoberfest in Geerdijk (iets ten noorden van Almelo). © Emiel Muijderman