Volledig scherm
© ANP

'60 procent van vluchtelingen vlucht niet voor oorlog'

Meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komen, is niet op de vlucht voor een oorlog. Die mensen verlaten hun thuisland vanwege economische redenen en zouden snel moeten worden teruggestuurd. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans maandag in een interview met de NOS.

Quote

Om het draagvlak voor vluchtelin­gen­op­vang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten

Frans Timmermans

Volgens Timmermans gaat het om 60 procent van alle vluchtelingen die naar Europa komen. Hij baseert zich op de laatste cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het gaat volgens Timmermans vooral om mensen uit landen als Marokko en Tunesië, die via Turkije naar Europa willen reizen.

,,Om het draagvlak voor vluchtelingenopvang in stand te houden, moet je die mensen zo snel mogelijk uitzetten'', zegt Timmermans. ,,Dat zijn mensen waarvan je kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om een vluchtelingenstatus aan te vragen.''  

Oplossing over twee maanden
Volgens de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk moet de vluchtelingencrisis in Europa over twee maanden opgelost zijn. Lukt dat niet, dan vreest hij dat het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa moet worden beëindigd.

Quote

Invoering van interne grenscon­tro­les kan dagen vertraging opleveren voor transport

Frans Timmermans

Timmermans sluit zich daarbij aan, zegt hij tegen de NOS. ,,Als er geen haast gemaakt wordt, moeten we teruggrijpen naar de invoering van interne grenscontroles.'' Dat zou volgens de Eurocommissaris enorme economische gevolgen kunnen hebben. ,,Dat kan uren, en soms dagen, vertraging opleveren aan de Europese binnengrenzen. Dat levert veel schade op voor de transportsector.''

Twee jaar langer grenscontroles
Maandag werd bekend dat enkele EU-lidstaten voor een langere periode hun binnengrenzen willen blijven controleren wegens de vluchtelingenstroom. Nu mogen landen hun binnengrenzen maximaal zes maanden controleren, maar ze willen dat verlengen tot twee jaar.

Landen als Duitsland en Oostenrijk hebben controles ingesteld vanwege de grote instroom van vluchtelingen. Die mogen ze pas verlengen als sprake is van aanhoudende ernstige gebreken met betrekking tot het toezicht aan de buitengrenzen van de EU.  

  1. Amerikaanse autoriteiten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    Amerikaan­se autoritei­ten tikken Tesla en Apple op de vingers: Autopilot én afgeleide bestuurder zijn de oorzaak van dodelijke crash met Tesla Model X

    De Amerikaanse toezichthouder National Transportation Safety Board concludeert in een rapport dat de dodelijke crash met een Tesla Model X in maart 2018 onder meer te wijten is aan een afgeleide bestuurder én beperkingen van de Autopilot. Tesla en Apple, dat de smartphone leverde waardoor de bestuurder is afgeleid, krijgen er in het rapport van langs.