71 doden na neerstorten Russisch vliegtuig

VIDEOEen passagiersvliegtuig van de Russische maatschappij Saratov Airlines is gistermiddag neergestort kort na het opstijgen van de luchthaven van Domodedovo nabij Moskou. Daarbij kwamen alle 71 inzittenden om het leven.

Volledig scherm
Hulpdiensten op de crashsite. © REUTERS

De Antonov An-148, een toestel dat door de vliegmaatschappij wordt ingezet voor regionale en internationale vluchten, verdween vlak na het opstijgen van de radar. Het was met 65 passagiers en 6 crewleden onderweg naar Orsk, dichtbij de grens met Kazachstan. Een ooggetuige zei tegen persbureau Interfax dat het toestel brandde en neerstortte bij het dorp Argoenova op zo'n veertig kilometer van het vertrekpunt.

Op foto's en videobeelden waren wrakstukken te zien. Her en der verspreid op besneeuwde velden. Toegesnelde Russische reddingswerkers vonden bij de crashsite al snel resten van inzittenden. 

Onderzoek

Volledig scherm
© AP

Het vliegtuig stortte neer bij een temperatuur van -5 graden Celsius, af en toe sneeuwde het gisteren in de regio. De oorzaak van de crash met het negen jaar oude toestel was gisteren nog onduidelijk. Volgens het Russische ministerie van Transport zijn verschillende scenario's mogelijk, zoals slechte weersomstandigheden en een menselijke fout.

Het toestel werd tussen 2015 en 2017 uit de lucht gehouden vanwege een gebrek aan bepaalde onderdelen. En de maatschappij werd in oktober 2015 bestraft voor een overtreding van de veiligheidsregels. Saratov Airlines mocht daarna een klein jaar geen vluchten naar het buitenland uitvoeren.

Een speciale onderzoekscommissie gaat onderzoek doen naar de oorzaak van het ongeval.

President Vladimir Poetin condoleerde via zijn woordvoerder de nabestaanden van de slachtoffers. Hij stelde een reis naar Sotsji, waar hij vandaag de Palestijnse president Mahmoud Abbas zou ontmoeten. Die ontmoeting vindt nu later op de dag plaats in Moskou. 

Mensen uit de regio

Lokale media meldden dat de inzittenden vermoedelijk allemaal mensen uit de regio waren. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zocht gisteren nog uit of er eventueel Nederlanders betrokken zijn bij de crash.

Vliegtuigrampen zijn geen zeldzaamheid in Rusland - sinds 2010 gebeurden vier zware ongevallen met passagiersvluchten. Die ongelukken eisten meer dan 240 mensenlevens. De recentste crash dateert van maart 2016, toen een Boeing 737 uit Dubai, van FlyDubai, bij een storm op de luchthaven van Rostov-aan-de-Don. Alle 62 mensen aan boord kwamen om.

Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
Een An-148 van Saratov Airlines. Een soortgelijk vliegtuig zou zijn neergestort nabij Moskou © Wikipedia

Life | Новости on Twitter

Опубликованы первые фото и видео с места крушения Ан-148 в Подмосковье: https://t.co/m7Naect4yB