Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

‘74 Britten kampen met gezondheidsproblemen door gebruik e-sigaret’

In Engeland zijn tot nu toe 74 meldingen binnengekomen van gezondheidsproblemen die mogelijk worden veroorzaakt door het gebruik van de e-sigaret. Bij 49 patiënten wordt gesproken van ‘serieuze kwalen’. Dat blijkt uit rapporten van de Britse gezondheidswaakhond MHRA. 

Het was de Sunday Times die afgelopen weekend melding maakte van de nieuwste cijfers, verzameld door het Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA). Uit de 74 gevallen destilleerde de organisatie een lijst van 200 kwaaltjes - zoals hartproblemen, borstpijn en longontsteking - die veroorzaakt kunnen worden door ‘vaping'. 

De waakhond baseert zich op de meldingen die mensen deden via internet: het gaat om 74 gebruikers van de e-sigaret die hun kwaaltjes zelf relateren aan het gebruik van het apparaat. Of dat ook daadwerkelijk zo is, valt nu nog niet te zeggen, aldus de MHRA. De cijfers worden nader onderzocht. Experts roepen in Engeland nu op tot het opzetten van een nationaal surveillancesysteem. Daarin moeten alle kwalen die kunnen worden veroorzaakt door het gebruik van de elektronische sigaret worden opgenomen.

Doden

Twee weken geleden werd in Nederland bericht over eenzelfde soort onderzoek. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) hield een enquête onder 1100 leden. Binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen van mensen die hun kwalen vermoedelijk opliepen door vaping. ,,Het gaat om drie mensen die vooraf geen grote longziekte hadden’’, zei voorzitter Leon van der Toorn toen tegen Nieuwsuur. Hij denkt dat er mogelijk nog meer meldingen binnenkomen. 

Directe aanleiding voor de Nederlandse enquête was het aantal mysterieuze ademhalingsziektes in de Verenigde Staten die aan het gebruik van de e-sigaret worden toegeschreven. Daar zouden al twaalf mensen zijn bezweken aan een longaandoening die verband lijkt te houden met het apparaatje. Ruim 800 mensen zouden er nu kampen met kwalen vanwege vaping.

Onderzoek

Sinds twee maanden is er in Amerika een onderzoek gaande dat meer duidelijkheid moet geven over de nieuwe ziekte en of deze daadwerkelijk veroorzaakt wordt door het roken van een e-sigaret. Zolang hier geen duidelijkheid over is, raadt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC aan om geen e-sigaretten meer te roken.

Opvallend is dat de patiënten vaak relatief jong zijn en voor hun opname in goede gezondheid verkeerden. Van allemaal is bekend dat zij kort voordat zij klachten kregen nog een e-sigaret hebben gerookt. Vervolgens kregen ze last van kortademigheid, vermoeidheid, hoesten, pijn op de borst en gewichtsverlies.

Veel mensen en bedrijven de branche uit beschouwen vapen als een minder gevaarlijk alternatief voor het roken van sigaretten en zelfs als een goede manier om van het roken af te komen. Maar gezondheidsdiensten raden aan om terughoudend te zijn in het gebruik ervan totdat meer bekend is over de eventuele gevolgen. In landen als Brazilië, India, Thailand en Singapore is de e-sigaret in de ban gedaan.

  1. Traangas en rubberkogels bij protesten tegen Braziliaanse president

    Traangas en rubberko­gels bij protesten tegen Braziliaan­se president

    In Brazilië zijn zondag voor het eerst sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, groepen mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het regeringsbeleid van president Jair Bolsonaro. Daarbij kwam het in São Paulo en Rio de Janeiro tot confrontaties met aanhangers van de president en met de politie. In São Paulo trad de mobiele eenheid op met traangas en rubberkogels om de rivaliserende groepen uiteen te drijven.