Volledig scherm
© Shutterstock

74-jarige man vijf dagen na helse brand levend aangetroffen in kamer

Vijf dagen na een verwoestende brand in een Amerikaans bejaardentehuis is een 74-jarige man levend teruggevonden in zijn kamer. Toen een werkploeg de kamers afging om de schade op te nemen, stuitten ze op de oude baas. Gek genoeg had niemand de man gemist na de ontruiming.

In het statige pand in Washington DC., dat door de brand grotendeels onbewoonbaar is geraakt, woonden ruim 160 ouden van dagen. Toen de brand afgelopen woensdag uitbrak, werden zij door het personeel van het tehuis in veiligheid gebracht. Na de evacuatie ontving de brandweer een lijst met hun namen en de verzekering dat iedereen het rokende gebouw had verlaten.

Delen van het smeulende tehuis staan op instorten en een inspectieteam moest sommige kamers met een koevoet openen, omdat de verzengende hitte de deuren had verwrongen.  ,,Toen vonden we deze meneer’’, zegt bouwkundige Allyn Kilsheimer tegen CNN. ,,Hij kwam naar de deur, omdat hij ons herrie hoorde maken.’’ De zeventiger had wonderbaarlijk genoeg nog praatjes.

'Ik ga nergens heen'

,,Ik ga nergens heen’’, grapte hij, toen zijn redders zeiden dat ze hem kwamen halen. De man werd naar een ziekenhuis gebracht en daar behandeld aan lichte, niet levensbedreigende, verwondingen. Hoe het personeel van het Arthur Capper-huis en de brandweer de bejaarde over het hoofd hebben kunnen zien, blijft vooralsnog een raadsel.

De brandweer doorzoekt het gebouw nu met honden om zeker te zijn dat er niet meer ouwetjes achter zijn gebleven. Ook wordt gekeken of alle personen op de lijst daadwerkelijk een voorlopig onderkomen hebben gevonden. Het merendeel is ondergebracht in hotels. Anderen verblijven bij familie of vrienden. ,,We controleren of iedereen er nu wel is’’, zegt een gemeenteambtenaar.

  1. Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arrestaties

    Dambreuk Brazilië ‘geen ongeluk’: acht arresta­ties

    De Braziliaanse politie heeft acht medewerkers opgepakt van het bedrijf Vale, eigenaar van de ijzerertsmijn bij het stadje Brumadinho, waar een dambreuk op 25 januari leidde tot een enorme modderstroom, die het leven kostte aan zeker 166 mensen. Nog 144 mensen worden vermist. Dat zij nog levend worden teruggevonden is vrijwel uitgesloten. Ook zijn op diverse plaatsen, onder andere op het hoofdkantoor van het bedrijf in Rio de Janeiro, huiszoekingen verricht.