Volledig scherm
PREMIUM
David Lewin overmand door emoties. © Caspar Naber

75 jaar na Auschwitz huilt David Lewin nog steeds

Maandag herdenkt de wereld de Holocaust op de plek die het symbool voor de massamoord op zes miljoen Joden werd: Auschwitz-Birkenau. De hoofdrol is voor de ruim tweehonderd overlevers die nog altijd in leven zijn. ‘Ik hoorde het gegil van kinderen die in het vuur werden gegooid.’

75 jaar geleden is het vandaag dat het Russische Rode Leger het concentratie- en vernietigingskamp bevrijdde. Van de bevrijders is niemand nog in leven, maar ruim tweehonderd overlevende gevangenen wél. Tien van hen laten zich zondag, een dag voor de herdenking die staatshoofden uit de hele wereld naar Polen brengt, interviewen door media uit de hele wereld.

  1. LIVE | Zesde virusdode in Italië, waarschuwing voor mogelijke pandemie
    Coronavirus

    LIVE | Zesde virusdode in Italië, waarschu­wing voor mogelijke pandemie

    Italië meldt een zesde sterfgeval ten gevolge van het Covid-19-virus. De Italiaanse overheid heeft complete steden afgesloten van de buitenwereld. Terwijl een aantal regio's in China het alarmniveau rond het virus laat zakken, raakt de rest van de wereld verder in de ban van het virus. Het afgelopen etmaal kwamen er in China 150 Covid-19-doden bij. De hoogste stijging tot nu toe. Wereldwijd staat de teller op ruim 2600 en zijn al bijna 78.000 mensen besmet. Ook vandaag lees je alle ontwikkelingen in ons liveblog. Die van de afgelopen dagen vind je hier terug.