Volledig scherm
PREMIUM
© Frank Jansen

'8.000 Filipijnen vermoord en de president is er nog trots op ook'

Activist aan het woordHij groeide op in Nederland. Nu leidt Ellecer Carlos (42) het verzet tegen de Filipijnse president Duterte. 'Mijn moeder wil dat ik stop.'

Volledig scherm
President Rodrigo Duterte © EPA
Quote

Mensen worden doodgescho­ten zonder enige vorm van proces

Ellecer Carlos

Ellecer Carlos had gewoon in Nederland kunnen blijven. Dan had hij nu waarschijnlijk nog in Utrecht gewoond, die fijne, veilige stad waar hij opgroeide. In plaats daarvan ging de 42-jarige activist terug naar de Filipijnen, voert hij strijd tegen een ontketende president en ontvangt hij aan de lopende band doodsbedreigingen.

Op zijn ongestreken overhemd draagt hij een button met de tekst 'Stop the killings'. Het is een statement tegen Rodrigo Duterte, sinds juni 2016 president van de Filipijnen. Bijnaam: The Punisher. Bij zijn aantreden beloofde Duterte een bloedige strijd tegen drugshandel, en riep hij iedereen op om dealers en verslaafden te doden. Gevolg: een nationale heksenjacht die inmiddels zeker 8.000 levens heeft gekost.

,,Het is een slachting, een misdaad tegen de menselijkheid'', zegt Carlos, even terug in het land waar hij opgroeide. ,,Zonder enige vorm van proces worden mensen doodgeschoten, door agenten of door anonieme schutters. Drugsverslaafden, vaak uit de onderste laag van de samenleving. En de president is er nog trots op ook.''

  1. Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzichtig want dit is Kenia’
    Over ons

    Journalist hoorde elke dag ‘wees voorzich­tig want dit is Kenia’

    Oud-topman Philips (69) verdwijnt tijdens ‘vechtscheiding’ in Kenia. Zo luidt de kop boven het artikel over de Nederlandse Tob Cohen dat op 2 augustus op deze site verschijnt. De verdwijningszaak, die een tragische climax zou krijgen en nog steeds niet is opgelost, houdt journalist Caspar Naber vrijwel dagelijks bezig en bracht hem zelfs naar Nairobi. Hoe pak je zo’n drama aan en wat doet het met je? Nabers zoektocht in zijn eigen woorden.