'85 rijksten net zo rijk als halve wereldbevolking'
De allerrijksten der aarde zullen niet zo snel de bus nemen. Maar wie de 85 rijksten wel zo ver krijgt, zou de kleine club mensen in een dubbeldekker kwijt kunnen. Voor de beeldvorming: de passagiers van die ene bus bezitten net zo veel geld als de armste helft van de gehele wereldbevolking: 3,5 miljard mensen. Een verdeling die volgens Oxfam Novib 'een bedreiging vormt voor de politieke stabiliteit en de sociale spanningen kan versterken'.
Delen per e-mail
World Economic Forum
@davos
In aanloop naar het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos, waar de internationale zakenwereld en de politiek elkaar deze week treffen, bracht de liefdadigheidsinstelling een rapport uit met aanbevelingen. Oxfam veroordeelt de verderfelijke impact van de steeds groter wordende kloof tussen de kleine groep superrijken en miljoenen andere burgers. Die kloof kan tot sociale onrust leiden, zo concluderen zij.
Het WEF ziet de financiële crisis, werkloosheid, ongelijkheid en politieke en sociale onrust als de grootste bedreigingen van de mondiale welvaart. Een grote onderliggende zorg is het verlies van het geloof in mondialisering van de economie. Al deze onderwerpen staan in Davos dan ook hoog op de agenda.
'Naar macht graaien'
Oxfam-directeur Winnie Byanyima zal ook in Zwitserland aanwezig zijn om aandacht te vragen voor het grote verschil in welvaart. 'Het is verbluffend dat in de 21ste eeuw de armste helft van de wereldbevolking, dat zijn 3,5 miljard mensen, niet meer bezitten dan een kleine elite die makkelijk in een dubbeldekkerbus zou passen,' laat zij weten aan The Guardian.
Volgens Oxfam is deze verdeling niet plots ontstaan. De groeiende ongelijkheid wordt gedreven door het zogenoemde 'graaien naar macht' door de welvarende elite, die politieke processen beïnvloedt en de regels van economische systemen altijd in haar voordeel weet te sturen.
In het rapport 'Working For The Few' stelt de organisatie dat het gevecht tegen armoede niet kan worden gewonnen als de extreme ongelijkheid in welvaart niet ook ook wordt aangepakt. 'Toenemende ongelijkheid creëert een vicieuze cirkel waardoor welvaart en macht steeds meer in handen is van een kleine club mensen, en de rest van ons moet vechten om de kruimels die overblijven,' aldus Byanyima.
Geen belastingen ontduiken
Oxfam hoopt dat de aanwezigen in Davos bereid zijn zelf het probleem aan te pakken door niet langer belastingen te ontduiken en politieke vriendendiensten te regelen. Naast die discutabele instelling kan economische ongelijkheid ook andere sociale problemen, als gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen op de werkvloer, versterken.
De vertegenwoording van de aanwezigen in Davos is hiervan een tekenend voorbeeld. In 2013 was 17 procent van de aanwezigen vrouw, dit jaar is dat gedaald naar 15 procent.
Te veel invloed
Volgens een poll in het onderzoek geeft tweederde van de ondervraagden uit verschillende landen in de wereld aan, dat zij geloven dat de rijken te veel invloed hebben over wat er gebeurt in het land. Zorgen hierover waren het grootst in Spanje, gevolgd door Brazilië. In Nederland werden daar de minste zorgen over gemaakt.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
video Herdenking Decembermoorden: ‘Geen straf op aarde is goed genoeg’
Nabestaanden van de Decembermoorden kwamen vandaag bij elkaar in Fort Zeelandia voor de jaarlijkse herdenking van de 15 slachtoffers. Voor het eerst met de wetenschap dat zeven daders, onder wie president Desi Bouterse, zijn veroordeeld. ‘Maar geen straf op aarde is goed genoeg.’ -
PREMIUM
Gebrek aan geloofwaardigheid dwingt Engeland te kiezen voor ‘minst slechte’ partij
De Britten maken zich op voor de derde landelijke verkiezingen in ruim vier jaar. Donderdag gaan ze naar de stembus, en weer lijkt de Conservatieve Partij er met de winst vandoor te gaan. -
Bezoeker Duitse kerstmarkt doodgeslagen: zes verdachten vast
De politie in het Duitse Augsburg heeft vanmiddag zes jongeren gearresteerd in verband met de dood van een 49-jarige man. Die kwam vrijdagavond om het leven na een treffen met een groep van zeven personen in de binnenstad. De verdachten van het drama, dat grote verontwaardiging wekt in heel Duitsland, konden worden aangehouden op basis van bewakingsbeelden. -
Australië neemt maatregelen voor beschermen koala wegens bosbranden
De Australische deelstaat Queensland neemt maatregelen ter bescherming van koala’s, die zwaar zijn getroffen door de bosbranden die al wekenlang woeden. De regering van de noordoostelijke deelstaat meldde vandaag dat een gebied van 570.000 hectare wordt aangewezen als ‘koala-prioriteitsgebied’. -
Toeschouwer gearresteerd voor maken van apengebaren naar United-speler Fred
De derby tussen de twee voetbalgrootmachten uit Manchester werd gisteravond ontsierd door racisme. Tijdens de wedstrijd Manchester City-Manchester United (1-2) maakte een toeschouwer apengebaren in de richting van United-speler Fred. Ook werden er aanstekers en munten richting Fred en zijn teamgenoot Jesse Lingard gegooid. Inmiddels is de 41-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van racistisch gedrag.
-
De geniepige wijze waarop Yamina vanuit België drugs naar Australië smokkelde
Een 32-jarige Belgische vrouw is in Melbourne veroordeeld tot vier jaar cel omdat ze op een vernuftige manier vloeibare MDMA - de werkzame stof in xtc-pillen - naar Australië smokkelde. Yamina D. bood op Facebook gratis vliegtickets naar Australië voor wie haar Belgische chocolade en enkele flessen ‘Franse wijn’ bracht. -
Aanhoudingen in aanloop naar betoging Hongkong, ‘laatste kans’ voor leider Carrie Lam
In de aanloop naar een betoging vandaag in Hongkong heeft de politie elf mensen opgepakt. De politie nam onder meer messen, een semi-automatisch pistool, vuurwerk en kogels van de arrestanten in beslag. -
PREMIUM
Surinaamse oppositie eist spoedoverleg over positie van veroordeelde Bouterse
Vijf Surinaamse oppositiepartijen eisen een spoedoverleg met de voorzitter van het parlement over de positie van president Desi Bouterse. Ze willen weten wat zijn veroordeling in het Decembermoordenproces betekent voor de relatie met het parlement. Dat zegt oppositieleider Chan Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) in een interview met deze krant.