Volledig scherm
Illustratie van Oxfam. © Oxfam

'85 rijksten net zo rijk als halve wereldbevolking'

De allerrijksten der aarde zullen niet zo snel de bus nemen. Maar wie de 85 rijksten wel zo ver krijgt, zou de kleine club mensen in een dubbeldekker kwijt kunnen. Voor de beeldvorming: de passagiers van die ene bus bezitten net zo veel geld als de armste helft van de gehele wereldbevolking: 3,5 miljard mensen. Een verdeling die volgens Oxfam Novib 'een bedreiging vormt voor de politieke stabiliteit en de sociale spanningen kan versterken'.

Volledig scherm
De Mexicaanse zakenman Carlos Slim. Hij is sinds mei 2013, afgaand op cijfers van persagentschap Bloomberg, gedegradeerd tot de een na rijkste mens ter wereld met een vermogen van 72,1 miljard Amerikaanse dollar. Slim heeft het grootste deel van zijn fortuin te danken aan zijn telecommunicatieconcern Telmex. © AP
Volledig scherm
© oxfam
Volledig scherm
De Amerikaanse ondernemer Bill Gates is bekend als het boegbeeld en medeoprichter van de firma Microsoft. In mei 2013 raamde persagentschap Bloomberg zijn vermogen op 72,7 miljard dollar, waarmee hij de rijkste man op aarde is. © EPA

In aanloop naar het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos, waar de internationale zakenwereld en de politiek elkaar deze week treffen, bracht de liefdadigheidsinstelling een rapport uit met aanbevelingen. Oxfam veroordeelt de verderfelijke impact van de steeds groter wordende kloof tussen de kleine groep superrijken en miljoenen andere burgers. Die kloof kan tot sociale onrust leiden, zo concluderen zij.

Het WEF ziet de financiële crisis, werkloosheid, ongelijkheid en politieke en sociale onrust als de grootste bedreigingen van de mondiale welvaart. Een grote onderliggende zorg is het verlies van het geloof in mondialisering van de economie. Al deze onderwerpen staan in Davos dan ook hoog op de agenda.

'Naar macht graaien'
Oxfam-directeur Winnie Byanyima zal ook in Zwitserland aanwezig zijn om aandacht te vragen voor het grote verschil in welvaart. 'Het is verbluffend dat in de 21ste eeuw de armste helft van de wereldbevolking, dat zijn 3,5 miljard mensen, niet meer bezitten dan een kleine elite die makkelijk in een dubbeldekkerbus zou passen,' laat zij weten aan The Guardian.

Volgens Oxfam is deze verdeling niet plots ontstaan. De groeiende ongelijkheid wordt gedreven door het zogenoemde 'graaien naar macht' door de welvarende elite, die politieke processen beïnvloedt en de regels van economische systemen altijd in haar voordeel weet te sturen.

In het rapport 'Working For The Few' stelt de organisatie dat het gevecht tegen armoede niet kan worden gewonnen als de extreme ongelijkheid in welvaart niet ook ook wordt aangepakt. 'Toenemende ongelijkheid creëert een vicieuze cirkel waardoor welvaart en macht steeds meer in handen is van een kleine club mensen, en de rest van ons moet vechten om de kruimels die overblijven,' aldus Byanyima.

Geen belastingen ontduiken
Oxfam hoopt dat de aanwezigen in Davos bereid zijn zelf het probleem aan te pakken door niet langer belastingen te ontduiken en politieke vriendendiensten te regelen. Naast die discutabele instelling kan economische ongelijkheid ook andere sociale problemen, als gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen op de werkvloer, versterken.

De vertegenwoording van de aanwezigen in Davos is hiervan een tekenend voorbeeld. In 2013 was 17 procent van de aanwezigen vrouw, dit jaar is dat gedaald naar 15 procent.

Te veel invloed
Volgens een poll in het onderzoek geeft tweederde van de ondervraagden uit verschillende landen in de wereld aan, dat zij geloven dat de rijken te veel invloed hebben over wat er gebeurt in het land. Zorgen hierover waren het grootst in Spanje, gevolgd door Brazilië. In Nederland werden daar de minste zorgen over gemaakt.

  1. Toeschouwer gearresteerd voor maken van apengebaren naar United-speler Fred

    Toeschou­wer gearres­teerd voor maken van apengeba­ren naar Uni­ted-spe­ler Fred

    De derby tussen de twee voetbalgrootmachten uit Manchester werd gisteravond ontsierd door racisme. Tijdens de wedstrijd Manchester City-Manchester United (1-2) maakte een toeschouwer apengebaren in de richting van United-speler Fred. Ook werden er aanstekers en munten richting Fred en zijn teamgenoot Jesse Lingard gegooid. Inmiddels is de 41-jarige man gearresteerd door de politie op verdenking van racistisch gedrag.