Volledig scherm
De verwachting was dat Meules zo'n 55 miljoen zou opbrengen, maar het werd een recordbedrag van 110 miljoen dollar. © REUTERS

98 miljoen euro: recordopbrengst voor iconisch meesterwerk van Monet

Een iconisch schilderij van de Franse impressionist Claude Monet heeft bij een veiling in New York een recordbedrag opgebracht. Acht minutenlang boden gegadigden tegen elkaar op om Meules in bezit te krijgen. Uiteindelijk wisselden de hooibergen in Giverny voor ruim 110 miljoen dollar van eigenaar.

Met omgerekend 98 miljoen euro is de Monet het duurste impressionistische werk ooit, laat veilinghuis Sotheby's weten. Meules is één van 25 schilderijen die de kunstenaar maakte van de hooibergen van zijn buurman in Giverny. De Franse meester, die met zijn ‘en plein air‘ -in de openlucht- geschilderde stukken van grote invloed was op de kunststroming, voltooide het werk in 1890.

Het merendeel van de werken hangt in topmuseums, waaronder het Getty Center in Los Angeles, Musee D’Orsay in Parijs en het Metropolitan Museum of Art in New York. ,,Meules is slechts het vierde stuk uit de serie dat deze eeuw ter veiling komt’’, aldus Sotheby's. Het was ook de eerste keer dat het schilderij werd aangeboden sinds de vorige eigenaar het in 1986 in handen kreeg.

Volledig scherm
Slechts 8 van de 25 werken uit de hooiberg-serie zijn in private handen. © Getty Images


44 keer hoger

Hij betaalde er toen ‘slechts’ tweeënhalf miljoen dollar voor. Destijds al een record. ,,De nu behaalde prijs ligt 44 keer hoger dan het vorige recordbedrag’’, klinkt het. Naast de Monet kwamen nog 55 andere, impressionistische en moderne, kunstwerken onder de hamer in New York. Samen brachten de schilderijen 350 miljoen dollar in het laatje.

De 20,7 miljoen dollar die werd neergeteld voor een werk van Pablo Picasso verbleekte echter bij de opbrengst van Meules. Wie zich de gelukkige eigenaar van de Monet mag noemen, houdt Sotheby's angstvallig voor zich. De koper bevindt zich in elk geval in select gezelschap. Van de 25 schilderijen die Monet in de serie maakte, zijn er slechts 8 in privécollecties.

 1. Trump verbijstert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’
  VIDEO

  Trump verbijs­tert rouwende ouders met hinderlaag in Witte Huis: ‘De verdachte is hier’

  Donald Trump heeft gisteren met een onverwacht voorstel de ouders van een verongelukte Britse tiener de schrik van hun leven bezorgd. De Amerikaanse president vertelde tijdens hun ontmoeting in het Witte Huis dat de veroorzaker van het ongeluk - waarbij hun zoon het leven liet - in de kamer ernaast op hen zat te wachten. De compleet overrompelde ouders besloten niet op het verzoek in te gaan: ,,We zijn extreem boos.”
 2. Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Juffrouw aan Joodse scholieren: ‘Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

  Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.