Volledig scherm
In 2013 was er al forse kritiek op het carnaval in Aalst, met name door mensen die een soort SS-uniformen aan hadden gedaan. © REUTERS

Aalst is verwijt van racisme zat en schrapt carnaval van lijst

De Belgische stad Aalst laat het eigen carnavalsfeest schrappen van de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat zei burgemeester Christoph D’Haese tegen TV Oost Nieuws en VTM. De stad houdt liever de eer aan zichzelf, omdat ervan uit wordt gegaan dat Unesco het beroemde feest vanaf december niet meer zal zien als immaterieel erfgoed.

Het carnaval in Aalst kwam tijdens de vorige editie in opspraak omdat er Joodse karikaturen stonden afgebeeld op een praalwagen. Het leidde tot veel kritiek van vooral Joodse organisaties. D’Haese wil zich niet laten censureren door Unesco en vraagt de organisatie daarom het feest van de lijst te halen. ,,Aalstenaars hebben het gehad met de verwijten. Wij zijn geen antisemieten of racisten. We houden de eer aan onszelf en nemen afstand van de Unesco-erkenning.”

Het carnaval van Aalst staat sinds 2010 op de lijst van Unesco. In 2013 was er al ophef door nazitaferelen tijdens het carnaval. Ook toen kwam er kritiek van Unesco.

  1. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

    Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

    In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.