Aanbeveling na studie: Nederland, biedt excuses aan voor bommen op Hawija in Irak
De Nederlandse regering moet excuses aanbieden aan de bevolking van Hawija voor het bombardement op deze Iraakse stad in 2015. Want het uitblijven ervan draagt bij aan ‘een antiwesters sentiment’ dat een ‘voedingsbodem kan vormen voor een volgende terreurorganisatie’ in dat gebied.
Deze aanbeveling en constatering doen vredesorganisatie PAX, de Universiteit Utrecht en de Iraakse niet-gouvernementele organisatie (ngo) Al-Ghad nadat zij twee jaar onderzoek deden in de stad. De gevolgen van het Nederlandse bombardement, waarbij een munitiefabriek werd geraakt en vele tientallen doden vielen, is besproken met onder meer 119 slachtoffers en 40 ‘sleutelfiguren’, onder wie de burgemeester van de stad.
De aanval heeft zeven jaar na dato nog steeds een enorme impact, concluderen de onderzoekers. ,,De meeste geïnterviewden voelen zich in de steek gelaten door Nederland. Onder andere doordat het compensatiebedrag van 4,4 miljoen euro dat Nederland toezegde voor de wederopbouw, vooralsnog niet tot concrete wederopbouwactiviteiten heeft geleid die aansluiten bij de behoeften van slachtoffers”, aldus de organisaties in een persbericht.
Op basis van het onderzoek concluderen de onderzoekers dat de aanval, gericht tegen Islamitische Staat (IS), leidde tot meer dan 85 dodelijke burgerslachtoffers en honderden ernstige verwondingen. Amerikaanse schattingen gingen eerder uit van 70 gedode burgers. De slachtoffers en sleutelfiguren rapporteerden schade aan 1200 bedrijven en winkels en 6000 huizen.
Geen toegang tot medische hulp
Doordat IS nog twee jaar aan de macht was na de aanval, hadden mensen weinig tot geen toegang tot medische hulp, schoon water en elektriciteit en konden zij amper vluchten, aldus de onderzoekers. ,,Dit heeft langdurige effecten. Denk aan een handicap of een psychisch trauma, economische schade door het wegvallen van de kostwinner, ontheemding, een toename van kinderarbeid en slechte toegang tot scholing.”
De onderzoekers bevelen niet alleen aan dat Nederland excuses maakt, maar ook schade van individuele burgers en van de gemeenschap vergoedt. Daarnaast roepen ze op ,,lessen te trekken” als het gaat om ,,oorlogsvoering in bevolkte gebieden waar rebellen aan de macht zijn”. Ze vinden dat hierover een politiek debat moet komen.
De Nederlandse luchtaanval was onderdeel van acties door een internationale coalitie, geleid door de Verenigde Staten. In de munitieopslag van IS bleken meer explosieven opgeslagen dan verwacht. Daardoor was de explosie ook veel krachtiger dan vooraf ingeschat. Pas in 2020 kwam naar buiten dat er veel burgers waren omgekomen bij de actie door Nederlandse F16’s. Dat bracht toenmalig defensieminister Ank Bijleveld in de problemen.
Sinds 1 januari vorig jaar bekijkt een onafhankelijke onderzoekscommissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager de wapeninzet in Hawija. Het onderzoek van Al-Ghad, PAX en de Universiteit Utrecht ging al eerder van start en de bevindingen zijn vanaf nu ook beschikbaar voor de commissie-Sorgdrager.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Amerikanen kenden risico’s bombardement Hawija’
De Amerikanen wisten voorafgaand aan het Nederlandse bombardement op de Iraakse stad Hawija dat er mogelijk veel burgerslachtoffers zouden vallen. Toen er ook daadwerkelijk zo’n zeventig burgers omkwamen bij de luchtaanval, paste de anti-IS-coalitie de procedure voor bombardementen aan om herhaling te voorkomen. -
met video
Juridische hervorming die Israël in tweeën splijt uitgesteld
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelt het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen uit. Dat zei hij maandagavond in een toespraak na een van de grootste straatprotesten in de geschiedenis van het land. Daarmee luistert hij naar de heersende onvrede en worden de omstreden plannen even op pauze gezet. -
Defensie wist ten tijde van aanval op Hawija niet van Amerikaanse aarzelingen
De Nederlandse militair die in juni 2015 het groene licht gaf voor het Nederlandse bombardement op de Iraakse stad Hawija wist niet dat de Amerikaanse geheime dienst CIA had gewaarschuwd dat er bij de aanval burgerslachtoffers konden vallen. Hij kon die informatie niet meewegen bij zijn beslissing om de aanval goed te keuren. Uiteindelijk vielen er bij de aanval vermoedelijk zeventig burgerdoden. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMvideo
Bombardement op Hawija blijft Bijleveld achtervolgen
Voor de vierde keer moet minister Ank Bijleveld van Defensie zich vandaag in de Kamer verantwoorden over de misgelopen Nederlandse aanval op Hawija. En weer moet ze vechten voor haar politieke hachje.
-
met video
Venetië zoekt 'idioot' die van gebouw in kanaal sprong
De Italiaanse autoriteiten zijn een zoektocht gestart naar een man die donderdag in Venetië van een drie verdiepingen hoog gebouw in een kanaal is gesprongen, zo meldt CNN. Een handlanger maakte beelden van de sprong en zette die op sociale media. -
-
-
19
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?