China verdenkt voormalig Interpolbaas Meng Hongwei van corruptie
Volledig scherm
China verdenkt voormalig Interpolbaas Meng Hongwei van corruptie © AP

Aangehouden ex-Interpolbaas Meng door China verdacht van corruptie

Ex-Interpolbaas Meng Hongwei wordt officieel verdacht van corruptie. Dat heeft het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid vandaag bekendgemaakt in een verklaring op zijn website.

Gisteren maakte Interpol bekend dat de Chinees met onmiddellijk ingang ontslag had genomen als directeur van de internationale politieorganisatie.
De 64-jarige Meng vloog eind vorige maand naar China en werd na zijn landing aangehouden en meegenomen voor verhoor.

De Chinese waakhond tegen corruptie liet gisterenavond al weten dat de autoriteiten een gerechtelijk onderzoek naar Meng hadden ingesteld, echter zonder toe te lichten waar hij precies van werd verdacht. Meng is onderminister van Publieke Veiligheid geweest in China.

Vermissing

Meng was in Frankrijk, waar Interpol zijn hoofdkwartier heeft, als vermist opgegeven. De Franse politie beschouwde de zaak als een 'zorgwekkende verdwijning' en de vrouw van Meng kreeg in Lyon politiebescherming na te zijn bedreigd. Gevreesd werd dat Meng het doelwit was geworden van de 'anti-corruptiecampagne' van de Chinese president Xi Jinping.

Volgens de officiële cijfers zijn er al anderhalf miljoen mensen vervolgd in het kader van de campagne waarvan critici beweren dat deze gebruikt wordt om politieke tegenstanders op te sluiten en monddood te maken. Zo verdwenen er in China de afgelopen tijd vaker regeringsfunctionarissen en andere kopstukken, soms voor maanden.

  1. Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    Als het virus straks verslagen is, wacht de strijd met de maffia

    Italiaanse kinderen mogen toch niet buitenspelen, het is zuur maar ze moeten nog even doorbijten. Nu de nieuwe besmettingen blijven dalen is het zaak nog even vol te houden, zei premier Conte woensdagavond. ‘Anders is het allemaal voor niks geweest’. Ondertussen duikt er ook een andere, bijna, onzichtbare vijand op. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.