Volledig scherm
Een rechtbanktekening van Bradley Manning © REUTERS

Aanklagers eisen zestig jaar cel tegen Bradley Manning

Aanklagers hebben maandag een celstraf van zestig jaar geëist tegen de Amerikaanse soldaat Bradley Manning voor het lekken van vertrouwelijke documenten aan klokkenluiderswebsite Wikileaks.

De aanklagers maakten hun eis maandag bekend in hun slotpleidooi. Volgens aanklager Joe Morrow heeft Manning een zware misdaad begaan en verdient hij het daarom om het grootste deel van zijn leven door te brengen achter de tralies.

Manning kan tot negentig jaar cel worden veroordeeld, onder andere voor zes overtredingen van de Wet op Spionage. Morrow legde niet uit waarom het openbaar ministerie zestig jaar eiste.

Advocaat David Coombs pleitte voor hooguit 25 jaar gevangenisstraf voor Manning. Sommige van de stukken die Manning liet lekken zouden ook na 25 jaar voor publicatie worden vrijgegeven, zei hij. Ook vroegen de advocaten van de jonge militair de rechter hem te veroordelen tot een straf 'die hem niet van zijn jeugd berooft'. 'Zijn grootste misdaad is misschien dat hij bezorgd was om de doden die vielen en het feit dat hij dat niet kon negeren', betoogde zijn advocaat. 'Deze rechtbank heeft het gedrag van Manning anderhalf jaar kunnen bekijken. Hij is soms wat sullig, maar hij geeft om andere mensen.'

De rechter buigt zich dinsdag over het vonnis.

  1. Juffrouw aan Joodse scholieren: 'Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Juffrouw aan Joodse scholieren: 'Maak je huiswerk, anders ga je naar de gaskamer’

    Een lerares van een Britse basisschool is deze week in opspraak geraakt nadat ze in de klas een grensoverschrijdende en zwaar antisemitische opmerking had gemaakt. De juf waarschuwde haar scholieren ‘dat ze hen naar de gaskamer zou sturen’ als ze hun huiswerk niet zouden maken. Daarmee verwees de juffrouw naar de gruwelijke taferelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz hebben afgespeeld.