Volledig scherm
De politie is massaal aanwezig bij het station van Keulen. © EPA

'Aanrandingen Keulen zijn georganiseerde misdaad'

UpdateJustitie in Duitsland probeert vat te krijgen op de vervolging van de duizend mannen in Keulen en de tientallen mannen in Hamburg die tijdens de jaarwisseling vrouwen lastigvielen, verkrachtten en beroofden. Het Openbaar Ministerie in Keulen overweegt of de daders kunnen worden vervolgd op basis van georganiseerde misdaad. De zaak ligt momenteel bij de afdeling van het OM die zich daarmee bezighoudt.

Volledig scherm
Politie aanwezig op het stationsplein © epa

Minister Heiko Maas van Justitie sprak woensdag van ,,afgesproken werk" waar iemand achter moet zitten. De politie heeft intussen zes dagen na de misdaad nog niemand gearresteerd. Er zijn slechts drie verdachten geïdentificeerd die zich in Keulen schuldig zouden hebben gemaakt aan aanranding of beroving van vrouwen. De minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Ralf Jäger, zei dit woensdag.

Het aantal aangiftes is in Keulen inmiddels opgelopen tot 106, waaronder twee van verkrachting. Driekwart van de aangiftes heeft een seksuele achtergrond, zei de politie woensdag. Zij heeft ondertussen veel werk aan het verzamelen van verklaringen, het bekijken van filmpjes en foto's die tijdens de incidenten werden gemaakt en het verhoren van slachtoffers.

Complex
De politie heeft een duidelijker beeld van wat zich op het stationsplein en in het station in Keulen heeft afgespeeld. Het probleem waar justitie niet omheen kan, blijft de lastige bewijsvoering. Zij noemt dat vooral een gevolg van de ,,complexe situatie'' ter plekke.

Vrijwel direct nadat bekend werd wat zich in Keulen had afgespeeld, maakte de politie bekend dat de daders mannen van Arabische en Noord-Afrikaanse afkomst waren. Datzelfde beeld ontstaat nu van de berovingen en aanrandingen die zich tijdens oud en nieuw in Hamburg hebben afgespeeld. Getuigen maken melding van aanvallers die Arabisch spraken.

Vluchtelingen
De politie in de Noord-Duitse havenstad heeft inmiddels al meer dan vijftig aangiften ontvangen: 39 van aanranding en veertien van beroving.
Minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken zei woensdag dat asielzoekers die strafbare feiten plegen, het risico lopen te worden uitgewezen. Hij wil het uitzetten van misdadige vluchtelingen eenvoudiger maken.

Rutte
 ,,Volkomen onacceptabel. Walgelijk en te bizar voor woorden.'' Zo reageerde premier Mark Rutte naar verschillende media op de gebeurtenissen in Keulen. Daar deden tientallen vrouwen aangifte van aanranding door buitenlandse mannen. ,,Ik hoop dat de Duitse autoriteiten erin slagen de daders zo snel mogelijk te identificeren en op te pakken. Dit moet afgestraft worden'', aldus de minister-president. ,,Natuurlijk moeten we in Nederland alert blijven. Dat zijn we ook. Wat niet helpt is olie op het vuur gooien. Daar ga ik dus niet aan meedoen.''

Wilders
PVV-leider Geert Wilders klaagde eerder op de dag dat Rutte, die woensdag van vakantie terugkeerde, nog niet reageerde op de gebeurtenissen. Vicepremier Lodewijk Asscher liet zich al eerder horen. Hij noemde de voorvallen 'huiveringwekkend'. ,,De daders - een grote groep jonge Noord-Afrikaanse mannen - verdienen stuk voor stuk vervolging en straf'', aldus Asscher.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement