Aanslag in Zweden? 'Wat heeft Trump gerookt?'

Update | VideoDonald Trump heeft gisteren in een toespraak in Florida gesuggereerd dat er de avond voordien een terreuraanslag werd gepleegd in Zweden. Dit was echter niet het geval. ,,Zweden? Terreuraanslag? Wat heeft hij gerookt?", reageerde de voormalige Zweedse premier Carl Bildt op Twitter.

Volledig scherm
© AP

Ook de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Catarina Axelsson heeft inmiddels gereageerd. De overheid is zich niet bewust was van enige 'terreurverbonden grote incidenten'. De Zweedse veiligheidspolitie gaf tevens aan dat er geen terreurdreiging was, waardoor opgetreden had moeten worden.

De Zweedse ambassade in Washington heeft daarbij contact opgenomen met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken voor opheldering over de uitspraak van Trump.

Kwestie
Trump sprak in zijn speech over nationale veiligheid. Hij zei dat het land sterke grenzen nodig heeft. Als illustratie van hoe het niet moet, noemde hij Zweden. ,,Kijk wat er gisterenavond gebeurde in Zweden. Zweden! Wie kan dat geloven? Ze lieten grote hoeveelheden (migranten) binnen. Ze ondervinden problemen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden", zei Trump, die ook verwees naar Brussel, Nice en Parijs.

Al snel bemoeiden media en Twitter-gebruikers zich met de kwestie, omdat er in Zweden helemaal geen aanslag is gepleegd op vrijdagavond. De krant Aftonbladet hielp hem een handje door een Engelse pagina op zijn website te zetten met het 'belangrijkste nieuws' in het land: onder meer de stemproblemen van de 87-jarige zanger Ove Thörnquist.

Het is onduidelijk waarover Trump het dan wel had. De voormalige premier (tussen 1991 en 1994) en buitenlandminister van Zweden, Carl Bildt, waren niet de enige die er iets (humoristisch) over te zeggen hadden. Onder de hashtag #LastNightInSweden verscheen grap na grap op Twitter.

Verklaring
Nieuwssite The Huffington Post heeft een mogelijke verklaring. Vrijdagavond was er op de conservatieve Amerikaanse zender Fox News in het programma Tucker Carlson Tonight een item over de criminaliteitsstatistieken na de migratiegolf in Zweden. Wellicht had president Trump daarnaar gekeken.