'Aanslag met drones op Venezolaanse president Maduro mislukt'

VIDEOTijdens een toespraak van de Venezolaanse president Nicolas Maduro in Caracas zijn gisteravond verscheidene drones met explosieven ontploft. Volgens de Venezolaanse minister van Informatie Jorge Rodriguez ging het om een aanslag tegen de president. Zeven soldaten van de nationale garde raakten gewond. Maduro zelf bleef ongedeerd.

De president sprak in het centrum van de hoofdstad een militaire parade toe over de staat van de economie, toen rond half zes vlakbij explosies klonken. Op televisiebeelden is te zien hoe mensen naast hem op het podium, onder wie Maduro's vrouw, schrikken en omhoog kijken. De president zelf lijkt niet direct te snappen wat er gebeurt.

De camera draait vervolgens naar de parade, waar onder de honderden soldaten paniek uitbreekt. Daarna werd de live-uitzending afgebroken.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
President Maduro wordt na de explosies snel afgeschermd door veiligheidsmedewerkers. De president lijkt aanvankelijk zelf niet goed te weten wat er precies is gebeurd. © AP,,Onze onderzoeken tonen aan dat er explosies waren van verscheidene drones vlakbij het podium", zei Rodriguez op de staatstelevisie. ,,We hebben bewijs dat dit een moordaanslag was. Ze hebben gefaald."

Volgens drie brandweerlieden die tegen persbureau AP anoniem hun verhaal doen, ontplofte er een tank vol gas in een appartement. Zij weerspreken dus de officiële verklaring van de regering over een aanval met drones. Op foto's van dat gebouw is te zien dat er rook uit het gebouw komt.

Lees door onder de foto. 

Volledig scherm
Een beeld aangeleverd door de Venezolaanse staatszender VTV. © REUTERS

'Rechtse samenzwering'

Volledig scherm
© AFP

Wie achter de aanslag zit is niet duidelijk. In een televisietoespraak enkele uren na de aanslag sprak Maduro over een ,,rechtse samenzwering" die haar oorsprong heeft in buurland Colombia, terwijl de financiers en planners in de Amerikaanse staat Florida verblijven. 

,,Ze hebben geprobeerd me te vermoorden." Volgens de president zijn verschillende daders gepakt. Maduro zei verder dat ,,een schild van liefde" hem beschermd had tegen de drone-aanval. ,,Aan al onze vrienden in de wereld: ik maak het goed. Ik leef. Ik ben er zeker van dat ik nog veel jaren zal leven."

Het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de beschuldiging van Maduro 'absurd'.  ,,Het is absurd en ongegrond om te zeggen dat de Colombiaanse president verantwoordelijk zou zijn voor de vermeende aanval op de Venezolaanse president", stelt het ministerie in een verklaring. ,,Zoals altijd, beschuldigt de Venezolaanse president Colombia constant van alles wat er gebeurt, we eisen respect voor president Juan Manuel Santos, voor de regering en voor het Colombiaanse volk."

Crisis

Onder de voormalige buschauffeur Maduro is het olierijke Venezuela in een diepe politieke en economische crisis geraakt die gepaard gaat met een enorme schaarste aan goederen. Als gevolg daarvan is er een grote vluchtelingenstroom op gang gekomen naar buurlanden. Vooral naar Colombia, maar ook naar de Antillen. Aruba, Bonaire en Curaçao zijn slechts door een stukje Caribische zee gescheiden van Venezuela. Er zijn eerdere pogingen geweest om een einde te maken aan de heerschappij van Maduro. De linkse president zelf heeft in het verleden herhaaldelijk gesproken over complotten van extreemrechtse Colombianen en Venezuelanen, dito groepen in Florida of diverse Amerikaanse regeringen. Bewijzen daarvoor zijn er niet al meldde de Amerikaanse zender CNN dit jaar dat Donald Trump een militaire invasie van Venezuela zou hebben voorgesteld. Dat idee werd verworpen door zijn generaals.

Hollywood

Als het een aanslag was dan is het de eerste keer dan een staatshoofd wordt aangevallen met drones.  De opzet had veel van een Hollywood-film, aldus The New York Times: laag vliegende drones die in de lucht exploderen tijdens een live op televisie uitgezonden militaire parade. 

In mei werd Maduro voor zes jaar herkozen in verkiezingen die onder meer volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok niet vrij en onafhankelijk zijn verlopen.

Volledig scherm
© AFP
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”