Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © EPA

‘Aanslag met raketten op Iraanse olietanker: brand en lekkende olie’

UpdateOp een Iraanse olietanker die bij Saoedi-Arabië in de Rode Zee vaart is vandaag een grote explosie geweest, meldt het Iraanse persbureau ISNA. Het schip ligt tientallen kilometers buiten de haven van de Saoedische stad Jeddah. De oorzaak van de ontploffing wordt nog onderzocht, maar volgens de Iraniërs gaat het vermoedelijk om een terroristische aanslag. De tanker zou met raketten zijn bestookt.

Het schip, dat in handen is van de nationale Iraanse oliemaatschappij (NIOC), staat in brand en is zwaar beschadigd. Ook stroomde er olie in zee, maar dat lek is inmiddels onder controle.

De oliemaatschappij bevestigt het nieuws. Er zouden twee raketten op het schip genaamd Sabiti zijn afgevuurd. Twee tanks op het schip raakten daarbij beschadigd. De bemanning is ongedeerd.

Saoedi-Arabië

Persbureau ISNA zou van de eigenaar van de olietanker hebben gehoord dat de raketten zijn afgevuurd vanuit Saoedi-Arabië, iets wat later echter door die eigenaar weer werd ontkend. Tussen Saoedie-Arabië en Iran bestaan de laatste weken grote spanningen na een drone- en raketaanval op twee olie-installaties in Saoedi-Arabië op 14 september. Die veroorzaakte grote schade waardoor de olieproductie daalde met 5,7 miljoen vaten per dag, meer dan 5 procent van de wereldwijde olielevering.

De aanval werd opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar de Verenigde Staten en Saoedische functionarissen verdenken Iran, dat zelf elke betrokkenheid ontkend.

Stijgende olieprijzen

Saoedi-Arabië heeft nog niet gereageerd op het incident van vandaag. De aanwezige Amerikaanse marine laat weten op de hoogte te zijn van de gebeurtenissen, maar gaat er verder niet op in. Rusland laat weten dat het nog te vroeg is om een dader van de raketaanval aan te wijzen.

Na de ontploffing op de Iraanse olietanker stegen de olieprijzen snel.