De schutter wilde een bloedbad aanrichten in de synagoge, maar dat mislukte doordat hij de toegangsdeur naar het terrein niet opengeschoten kreeg met zijn machinegeweer.  Foto ter illustratie.
Volledig scherm
De schutter wilde een bloedbad aanrichten in de synagoge, maar dat mislukte doordat hij de toegangsdeur naar het terrein niet opengeschoten kreeg met zijn machinegeweer. Foto ter illustratie. © AP

Aanslag op synagoge Halle: agenten buiten dienst passeerden schutter heel kort voor eerste moord

Twee Duitse politieagenten hebben vlak voor de aanslag op een synagoge in Halle, in oktober vorig jaar, het pad gekruist van de schutter. Ze zagen hem vanuit hun auto op weg naar hun werk en passeerden de in een donkergroen gevechtstenue geklede man zelfs op minder dan tien meter. Een van de twee dienders zag dat hij een mobieltje op zijn helm had bevestigd, meldt weekblad Stern op basis van eigen onderzoek. Er vielen twee doden.

  1. ‘Mitrailleurs dwingen bewoners om voor aansluiting bij Rusland te stemmen’
    Met video
    78

    ‘Mitrail­leurs dwingen bewoners om voor aanslui­ting bij Rusland te stemmen’

    In vier Oekraïense regio's die (deels) onder Russische controle staan, kan vanaf vandaag worden gestemd over wel of geen toetreding tot Rusland. Het gaat om de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk die al sinds 2014 bestuurd worden door pro-Russische leiders, maar ook in de recent veroverde gebieden Cherson en Zaporizja kunnen inwoners tot 27 september stemmen of ze zich willen aansluiten bij de Russische Federatie.