Stephan Balliet (m) met zijn advocaten in de rechtszaal in Magdeburg. Achter hen zwaar bewapende leden van de parketpolitie. Het proces ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen vanwege de extreemrechtse achtergrond van de beschuldigde.
Volledig scherm
Stephan Balliet (m) met zijn advocaten in de rechtszaal in Magdeburg. Achter hen zwaar bewapende leden van de parketpolitie. Het proces ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen vanwege de extreemrechtse achtergrond van de beschuldigde. © AFP

Aanslag synagoge Halle: levenslang met tbs voor extreemrechtse en xenofobe schutter

De extreemrechtse Duitser die eind vorig jaar een bloedbad wilde aanrichten in een synagoge in Halle (Saksen-Anhalt) en na het mislukken daarvan twee andere slachtoffers doodschoot, is maandag veroordeeld tot levenslang en tbs. De rechtbank achtte Stephan Balliet (29) schuldig aan tweevoudige moord en 62 pogingen daartoe. Hij bekende te hebben gehandeld vanuit antisemitische, racistische en xenofobe motieven.

 1. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  18

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?
 2. Aanslag op synagoge Halle: agenten buiten dienst passeerden schutter heel kort voor eerste moord

  Aanslag op synagoge Halle: agenten buiten dienst passeerden schutter heel kort voor eerste moord

  Twee Duitse politieagenten hebben vlak voor de aanslag op een synagoge in Halle, in oktober vorig jaar, het pad gekruist van de schutter. Ze zagen hem vanuit hun auto op weg naar hun werk en passeerden de in een donkergroen gevechtstenue geklede man zelfs op minder dan tien meter. Een van de twee dienders zag dat hij een mobieltje op zijn helm had bevestigd, meldt weekblad Stern op basis van eigen onderzoek. Er vielen twee doden.