Volledig scherm
Schets vrijgegeven door de Royal Thai Police. © epa

Aanslag Thailand: 'Verdachte was kalm en sprak vreemde taal'

UpdateVolgens een taxichauffeur die er stellig van overtuigd is dat hij de verdachte van de bomaanslag in Thailand vervoerde, kwam de man kalm over en sprak hij aan de telefoon in een hem onbekende taal. De chauffeur sprak woensdag met CNN.

Quote

Hij handelde zeker niet alleen, hij kreeg hulp

Thaise politiechef
Volledig scherm
Dinsdag werden de beelden van een jongeman in een geel T-shirt naar buiten gebracht. Een kwartier voor de explosie liet hij zijn rugzak achter bij de tempel. © still beveiligingsbeelden

Volgens taxichauffeur Kasem Pooksuwan was de man die hij vervoerde niet van Thaise afkomst. Hij zette hem af bij een centraal gelegen park in Bangkok. Aan CNN vertelde Pooksuwan: ,,Toen ik hem afzette, leek hij nog steeds heel kalm, net als een normale klant. Hij leek totaal geen haast te hebben."

Schets
De Thaise politie heeft woensdag een schets vrijgegeven van de man die ervan wordt verdacht de bomaanslag van maandag op zijn geweten te hebben. De politie heeft een beloning van ruim 25.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van de man.

De schets werd gemaakt op basis van de onscherpe beelden van beveiligingscamera's waarop te zien is hoe een man een kwartier voor de explosie een rugzak achterlaat bij een populaire tempel.

Volgens de politie is de profieltekening ook deels gebaseerd op de beschrijving van een taxichauffeur die dacht dat hij de verdachte een lift gaf op zijn motor op de dramatische maandagavond.

Twee dagen na de aanslag ging de Erawan-tempel weer open voor publiek. De autoriteiten noemen de aanslag de ergste uit de Thaise geschiedenis. 

Niet opgeëist
De aanslag waarbij maandag 22 mensen omkwamen en meer dan 120 mensen gewond raakten, is nog door niemand opgeëist. Behalve de compositietekening heeft de politie geen aanknopingspunten om de dader op te sporen. Zo is het motief voor de aanslag onbekend, weten ze niet waar de verdachte vandaan komt en is het onduidelijk of hij überhaupt nog in Thailand is.

,,De persoon die ons de gouden tip geeft, krijgt een beloning van één miljoen baht (omgerekend ruim 25.000 euro, red.)'', zei politiechef Somyot Poompanmoung in lokale media. De politie heeft sterke vermoedens dat er handlangers bij de aanslag betrokken waren. ,,Hij handelde zeker niet alleen, hij kreeg hulp'', aldus de politiechef. Een woordvoerder van de politie zei dat op de beelden van de beveiligingscamera's twee mogelijke handlangers te zien zijn. Die worden ook gezocht.

22 doden
Door de aanslag bij een tempel kwamen 22 mensen om en raakten er meer dan 120 gewond. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist. De baas van de Thaise politie liet weten dat de man op de video ,,meer op een buitenlander lijkt dan op een Thai". De politie sluit nog geen enkele groepering uit. Mogelijk zitten etnische Oeigoeren (een Chinese minderheidsgroepering) achter de aanslag. Vorige maand stuurde Thailand nog meer dan honderd Oeigoeren naar China, omdat ze illegaal het land waren binnengekomen.

Dinsdag was er opnieuw een flinke explosie in Bangkok. In de rivier Chao Praya, waar af en aan bootjes varen en ook veel toeristen komen, ging een bom af. Wonderwel raakte niemand gewond. Volgens de politie zijn er ,,patronen" die doen vermoeden dat de aanslagen met elkaar te maken hebben. ,,Maar een directe link is nog niet vastgesteld."

  1. Zus van in Kenia vermoorde oud-topman Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    Zus van in Kenia vermoorde oud-top­man Philips zal begrafenis van broer niet bijwonen

    De in Kenia vermoorde Nederlander Tob Cohen (69) zal morgen begraven worden zonder dat zijn zus daarbij aanwezig is. Zij keerde gisteren terug naar Nederland, bevestigt een boezemvriend van de golfmagnaat en voormalig topman van Philips tegenover deze site. Cohens Keniaanse weduwe - hoofdverdachte in de zaak - hoopt toestemming te krijgen om de gevangenis te mogen verlaten voor de begrafenisplechtigheid.