Volledig scherm
© Getty Images

‘Aanslagen Sri Lanka gedaan als wraak voor aanslagen op moskeeën Christchurch’

UpdateDe zelfmoordaanslagen in Sri Lanka waren bedoeld als vergelding voor het bloedbad in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën in maart van dit jaar. Dat blijkt volgens onderminister van Defensie Ruwan Wijewardene uit eerste onderzoeksresultaten. Daarnaast wordt volgens de minister een tweede extremistische groepering verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslagen in op hotels en kerken.

,,Uit voorlopige onderzoeksresultaten blijkt dat de gebeurtenissen in Sri Lanka waren bedoeld om wraak te nemen voor de aanval op moslims in Christchurch’', zei Wijewardene vanochtend Nederlandse tijd in het parlement. In die stad in Nieuw-Zeeland schoot de Australische blanke rechts-extremist Brenton Tarrant vorige maand vijftig mensen dood in twee moskeeën. In Sri Lanka waren vooral christenen en buitenlandse toeristen slachtoffer.

De regering van Nieuw-Zeeland kan nog niet bevestigen dat er een verband lijkt te zijn tussen de aanslagen in de twee landen. ,,Nieuw-Zeeland heeft nog geen inlichtingen gezien waarop zo’n inschatting gebaseerd zou kunnen zijn’', zei een woordvoerder van premier Jacinda Ardern.

‘Andere groeperingen betrokken’

Ook wordt een tweede radicaal-islamitische groepering verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslagen in Sri Lanka. Het gaat om de groepering naar Jamaat-ul-Mujahideen India (JMI). Eerder werd al bekend gemaakt dat de radicaal-islamitische organisatie National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de golf van bloedige aanslagen zit, mogelijk met hulp uit het buitenland. JMI is een eveneens vrij onbekende groep, die gelieerd zou zijn aan een organisatie met een vergelijkbare naam in Bangladesh. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Sri Lanka was vanochtend Nederlandse tijd, toen Wijewardene het parlement sprak, nog steeds niet opgeëist. Dat gebeurde later wel: Islamitische Staat deed dat via het eigen persbureau Amaq maar gaf geen bewijzen.

Interpol is toegetreden tot het internationale team dat de aanslagen onderzoekt. Dat geldt ook voor medewerkers van de FBI en enkele Britse experts. ,,Omdat uit de eerste onderzoeksresultaten ook bleek dat de aanslagen met hulp uit het buitenland zijn gepleegd, is besloten om internationale hulp in te schakelen’’, aldus onderminister Wijewardene. 

Dodental loopt op

Tot nu toe zijn veertig mensen aangehouden in verband met de bomaanslagen. Daaronder een Syriër, een persoon die een busje bestuurde waarin de aanslagplegers zouden zijn rondgereden en een man die een huis bezit waarin enkele van de aanslagplegers tijd hebben doorgebracht. 

Er was volgens de onderminister sprake van minstens zeven aanslagplegers die zichzelf opbliezen bij drie kerken en vier hotels. Het dodental van de bloedige aanslagen is inmiddels opgelopen naar 321. Zeker 500 mensen raakten gewond.

Lees alles over de aanslagen in Sri Lanka in ons dossier