Volledig scherm
De beschadigde spelersbus © AP

Aanslagpleger spelersbus Dortmund was uit op kelderen aandelen voetbalclub

De politie in Duitsland heeft een verdachte aangehouden voor betrokkenheid bij de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. De man wilde met zijn actie de aandelenkoers laten kelderen om zo geld te kunnen verdienen. Hij had een lening afgesloten om te kunnen speculeren.

Het gaat om een man met de Russische nationaliteit, ene Sergei V. uit Tübingen, die de bommen op afstand liet ontploffen met een ontstekingsmechanisme. Volgens Der Spiegel heeft de man niets met terrorisme te maken, maar handelde hij uit hebzucht. Hij hoopte op een winst van miljoenen als een speler zwaar gewond zou raken. Het Duitse Openbaar Ministerie (OM) heeft nog geen andere verdachten in beeld van de bomaanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund. Toch wordt ook niet helemaal uitgesloten dat de Russisch-Duitse Sergej W. hulp heeft gehad van handlangers, zei een woordvoerster van het OM vandaag.

Medewerkers van Comdirect sloegen volgens dagblad Bild alarm vanwege een verdachte transactie door de man, die 15.000 zogeheten 'putopties' kocht voor een bedrag van 78.000 euro. Hij speculeerde met zijn aankoop op een koersval van de club. Die had hem miljoenen euro's kunnen opleveren. Hij kocht de putopties online vanuit het hotel. W. beschikte volgens onderzoekers naar alle waarschijnlijk ook over de technische kennis om de aanslag uit te voeren.

Steak

Ook het gedrag van de man tijdens de aanslag deed volgens Bild alarmbellen afgaan. Terwijl de meeste gasten van hotel geschrokken door het hotel liepen, nuttigde de verdachte een steak in het restaurant. Ook had hij specifiek gevraagd om een kamer met uitzicht op de straat, mogelijk zodat hij explosieven met een afstandsbediening kon laten afgaan.

De man zal volgens het Duits Openbaar Ministerie onder meer poging tot moord en toebrengen van ernstig lichamelijk letsel ten laste worden gelegd. De verdachte is door een speciaal arrestatieteam van de politie ingerekend.

D
e politie zou volgens Bild nog op zoek zijn naar twee mogelijke handlangers van de verdachte. Zij zouden mogelijk hebben geholpen bij het vervoer van de explosieven.

Gewond
Bij de bus ontploften op 11 april drie explosieven toen het voertuig met de selectie op weg was naar het stadion voor de wedstrijd tegen AS Monaco. Twee mensen, een speler en een politieman, raakten gewond.Door de aanslag liep de Spaanse verdediger Marc Bartra van Dortmund verwondingen op.

Eerder werden al twee verdachten aangehouden, maar die bleken niets met het incident te maken te hebben. Een 26-jarige Irakees bleek onschuldig, maar werd wel vastgezet omdat hij lid zou zijn van terreurbeweging Islamitische Staat. 

Quote

We zijn enorm dankbaar dat de verdachte van deze aanslag is aangehou­den

Hans-Joachim Watzke

Dankbaar
Borussia Dortmund heeft vandaag de betrokken autoriteiten bedankt voor het geleverde werk rond de aanhouding van een verdachte van de aanslag op de spelersbus van vorige week. ,,Het onderzoek is bijzonder intensief en onder hoge druk gevoerd. We zijn enorm dankbaar dat de verdachte van deze aanslag is aangehouden'', aldus directeur Hans-Joachim Watzke op de website van de Duitse voetbalclub

Namens het elftal sprak aanvoerder Marcel Schmelzer de hoop uit dat de achtergronden van de aanslag duidelijk wordt. ,,Voor iedereen die in de bus zat zou dat het verwerkingsproces verlichten'', aldus Schmelzer.

  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.