Volledig scherm
© anp

Aantal vrijwilligers VluchtelingenWerk meer dan verdubbeld

Sinds september hebben 10.000 Nederlanders zich als vrijwilliger aangemeld bij VluchtelingenWerk. Dat maakt de organisatie donderdagmorgen bekend. ,,Die mensen bieden tegenwicht aan alle negatieve geluiden over vluchtelingen", zegt VluchtelingenWerk-directeur Dorine Manson.

De organisatie werkte jarenlang met een bestand van zo'n 7500 vrijwilligers. Nadat de vluchtelingencrisis eind augustus in volle hevigheid losbarstte en de tv-beelden daarvan de Nederlandse huiskamer bereikten, werd dat aantal meer dan verdubbeld. Manson: ,,Vooral de foto van Aylan Kurdi, het aangespoelde jongetje, heeft veel reacties losgemaakt. We dachten dat na een paar weken de belangstelling minder zou worden, maar het blijft maar doorgaan." 

Vuurwerk in Woerden
Ook nadat de discussie over de opvang van vluchtelingen in Nederland verhardde, bleven er nieuwe vrijwilligers komen. ,,Het ging in de media dagenlang over het vuurwerkincident bij de crisisopvang in Woerden, maar in diezelfde week hebben zich 100 mensen uit die plaats gemeld als vrijwilliger."
VluchtelingenWerk meldt dat er tussen de vrijwilligers 'opvallend veel' jonge mensen en ouders van jonge kinderen zitten.


Wachtlijst
Niet alle vrijwilligers die zich aanmelden kunnen direct aan de slag. VluchtelingenWerk is bijvoorbeeld niet, zoals het Rode Kruis, betrokken bij het inzamelen en verdelen van speelgoed en kleding in noodopvangcentra. De organisatie geeft vluchtelingen juridische hulp bij hun asielprocedure. Als een vluchteling een verblijfsvergunning heeft, helpen de vrijwilligers hem bij het opstarten van een nieuw leven: het leren van Nederlands, het afsluiten van verzekeringen. ,,Soms past wat mensen willen doen als vrijwilliger beter bij het Rode Kruis of de Voedselbank, die mensen verwijzen we door."

Vrijwilligers bij VluchtelingenWerk krijgen eerst een training voordat ze aan de slag gaan als begeleider in asielprocedures of taaltrainer. Doordat de instroom van asielzoekers groot is, duurt het soms maanden voordat de asielprocedure van een vluchteling begint. Dat houdt in dat niet alle 10.000 extra vrijwilligers van VluchtelingenWerk nu al nodig zijn. Manson: ,,De bulk van ons werk komt over een paar maanden, als al deze mensen woonruimte krijgen."

  1. Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met daverende overwinning in Nevada

    Bernie Sanders maakt verwachtin­gen waar met daverende overwin­ning in Nevada

    De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft volgens diverse Amerikaanse media de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada ruimschoots gewonnen. Onder meer Fox News, CNN en NBC News, stellen op basis van exitpolls en de eerste resultaten dat de senator van Vermont de grote winnaar is. Na het tellen van de stemmen in ongeveer tien procent van het aantal kiesdistricten staat de senator flink voor op zijn rivalen.