Mudusar, de broer van Sadia, bracht zijn eigen zus om het leven. © FOTO AFP
Volledig scherm
Mudusar, de broer van Sadia, bracht zijn eigen zus om het leven. © FOTO AFP

'Aanval Luik in verband gebracht met eerwraak-zaak'

De aanslag vanmiddag in Luik zou verband kunnen houden met de veroordeling van een Pakistaanse familie, gisteren voor de Belgische rechtbank. Het gaat om de rechtszaak over de moord op Sadia Sheikh. Het Pakistaanse meisje werd op 22 oktober 2007 in Lodelinsart door haar broer doodgeschoten.

De opdracht voor de moord kwam van de familie van het toen 20-jarige meisje. Sadia woonde tegen de wens van haar familie, en tegen de regels van hun geloof, samen met een Belg. Zij weigerde te trouwen met een neef uit Pakistan, zo meldt het Belgische Nieuwsblad op zijn website.

Opdrachtgever
Vader had zijn zoon Mudusar opdracht gegeven het meisje om te brengen. Mudusar werd veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Vader Mahmood Tariq kreeg 25 jaar. De moeder van het meisje kreeg 20 jaar en ook het jongere zusje van het slachtoffer Sariya kreeg vijf jaar gevangenistraf.

De uitspraak werd pas gisteravond laat bekend, omdat de rechtbank moest worden geevacueerd na dreigtelefoontjes waarin werd gewaarschuwd voor aanslagen op het Justitiepaleis in Brussel en het gerechtsgebouw in Charleroi.

De pleger van het telefoontje zou zich bekend hebben gemaakt als lid van een Pakistaanse organisatie. Gisteren bleek het loos alarm. Gedacht wordt dat de leden van die organisatie zich mogelijk vandaag in Luik hebben gewraakt.

 1. ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’
  PREMIUM
  Dagboek Italië

  ‘Premier Conte groeit de laatste weken uit tot een soort corona-Churchill’

  Nederland krijgt een app waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus kan monitoren. Iedereen kan nu gevolgd worden door de overheid en dat vinden we volstrekt normaal. Iets wat de meeste mensen tot voor een maand geleden onvoorstelbaar vonden, wordt nu geaccepteerd. Het vertrouwen in de overheid is groot, in Italië komen daar al barstjes in. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”