Volledig scherm
Strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten in en op een pick-up bij Baghouz. © REUTERS

Aanval op laatste IS-bolwerk ingezet: ‘Er zitten in Baghouz alleen nog terroristen’

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) hebben de aanval geopend op de laatste IS-strijders in Baghouz. Een woordvoerder van de SDF zegt dat de evacuatie van burgers uit het dorpje is voltooid. ,,Er zitten alleen nog terroristen in Baghouz.’’

Mustafa Bali on Twitter

After evacuation of thousands of civilians and our comrades who held hostage in #Baghouz, operation to clear the last remaining pocket of ISIS has just started at 18:00 this evening.

De door de Verenigde Staten gesteunde strijders van de SDF belegeren de jihadisten al geruime tijd in hun laatste bolwerk in Oost-Syrië, dat op de oever ligt van de rivier de Eufraat aan de Syrisch-Iraakse grens. Het slotoffensief liep vertraging op door de aanwezigheid van duizenden burgers. Zij verscholen zich onder meer in tunnels. De afgelopen tien dagen werden de laatste burgers door de door Koerden geleide militie geëvacueerd uit het dorp.

Die evacués vertelden dat zich geen burgers meer in het dorp bevinden. ,,En dat degenen die er nog wel zijn niet willen vertrekken’', zegt woordvoerder Mustafa Bali, die een zware strijd verwacht. Die zal volgens hem pas eindigen als IS is uitgeschakeld en het dorp is bevrijd. Hij meldde via Twitter dat de aanval om 18.00 uur lokale tijd (17.00 uur Nederlandse tijd) begon. 

Mijlpaal

De val van Baghouz zou een nieuwe mijlpaal zijn in de strijd tegen de terreurorganisatie. Tussen 2013 en 2017 veroverde Islamitische Staat (IS) een grondgebied in Irak en Syrië dat net zo groot was als Groot-Brittannië. Maar dat grondgebied zijn de jihadisten nu bijna kwijt. Dorp voor dorp ruimden Koerdische en Arabische milities, gesteund door Amerikaanse troepen, de laatste resten op van het kalifaat. Nu rest alleen nog Baghouz. 

De Amerikaanse president Donald Trump nam deze week alvast een voorschot op de ondergang van het kalifaat. ,,We hebben het nu voor 100 procent in handen’', zei hij tegen Amerikaanse militairen in Alaska.

Volledig scherm
De afgelopen dagen werden duizenden burgers uit Baghouz geëvacueerd. © AFP
Volledig scherm
© AFP