Volledig scherm
Sofie Goos in het ziekenhuis. © KOS

Aanvaller triatlete smeekte vorige week zelf om opname

De man die zondag triatlete Sofie Goos in de onderrug stak met een mes, vroeg vorige week zelf om opgenomen te worden in een psychiatrisch centrum. De 26-jarige Samir T. zou toen echter 'geen gevaar' hebben gevormd voor zichzelf of voor de maatschappij.

Samir T. stak Goos op een fietspad in Antwerpen tijdens een looptraining van de atlete met een mes in de ­onderrug. De twintiger wordt verdacht van poging tot moord en is kort na het incident gearresteerd. Hij heeft zijn moordpoging bekend.

Psychische problemen
De man kampt al jaren met ernstige psychische problemen. Zijn ­familie liet hem in 2012 voor het eerst gedwongen opnemen in de psychiatrische afdeling van het Antwerpse Stuivenbergziekenhuis. Na een behandeling van tien dagen mocht hij terug naar huis, maar heldere momenten wisselde hij af met donkere periodes met psychoses, zegt het Belgische nieuwsmedium HLN. 

Dat resulteerde in nog twee opnames. Eind 2013 zat hij iets meer dan een maand in psychiatrisch centrum Bethanië in Zoersel. Hierna had hij een terugval en werd tot de zomer van 2014 opnieuw opgenomen en behandeld. 

Koffer
Het laatste jaar ging het beter, maar na een tijd voelde Samir T. zelf aan dat het opnieuw minder ging. ,,Daarom stapte hij vorige week maandag met zijn koffer in Antwerpen op de bus richting het psychiatrisch centrum in Zoersel", vertelt Samirs advocaat Tim Smet in overleg met zijn familie. ,,Hij vroeg die avond of hij opgenomen kon worden." ­Volgens Smet werd de op­name geweigerd, omdat Samir op dat moment geen gevaar zou vormen voor zichzelf of voor de maatschappij.

Volledig scherm
Sofie Goos in actie. © ANP

Steunbetuiging
Goos werd na het steekincident overgebracht naar het Stuivenberg-ziekenhuis in Antwerpen. De 36-jarige atlete maakt deel uit van het Uplace Pro Triathlon Team. Vorig weekend eindigde Goos nog zesde in de Ironman van Mallorca.

Welke invloed dit incident zal hebben haar sportseizoen, is momenteel te vroeg om te zeggen. Volgens de ploeg is dit ook van ondergeschikt belang. ,,De focus ligt nu eerst op haar genezingsproces en het team zal haar daar zo goed als mogelijk in bijstaan", zegt teammanager Bob De Wolf.