Aardbeving van 6,4 in Californië is de zwaarste van afgelopen twintig jaar

UpdateCalifornië en delen van Nevada zijn zojuist opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6,4 op een diepte van 8,7 kilometer. Het epicentrum lag in de buurt van Searles Valley, ruim 300 kilometer ten noordoosten van Los Angeles. Dat heeft het Amerikaanse seismologisch instituut USGS bekendgemaakt. Volgens onderzoekers is het de zwaarste aardbeving in Californië in de afgelopen twintig jaar. 

De schok is gevoeld in een groot gebied, van Las Vegas tot de westkust, en werd voorafgegaan door een schok met een kracht van 4,3. Ook was er sprake van enkele heftige naschokken. 

Searles Valley ligt in de Mojavewoestijn. Ridgecrest - met 28.000 inwoners - is een van de nabijgelegen plaatsen. Daar zouden hulpdiensten bezig zijn met 24 oproepen die verband houden met gewonden en brand, mogelijk veroorzaakt door het breken van gasleidingen. ,,We zijn gewend aan aardbevingen maar niet van dit kaliber en zo lang doorrollend”, zei burgemeester Peggy Breedon op CNN. Ze riep haar stadgenoten op zich te bekommeren om met name de ouderen, die een groot deel van de bevolking vormen.

Er zijn nog geen nadere berichten over slachtoffers. San Bernardino meldde schade aan gebouwen en wegen, maar voor zover bekend vielen ook daar geen zwaargewonden. Hulpdiensten vragen mensen alleen 911 te bellen als er sprake is van gewonden of gevaarlijke situaties, en niet voor vragen. 

Volledig scherm
Een brandweer aan het werk na de aardbeving. © AP

Een USGS-medewerkster waarschuwde dat ook de komende dagen de aarde nog kan gaan trillen, terwijl ook een echt zware beving tot de mogelijkheden behoort.

Zwaar

De aardbeving is de zwaarste in de Amerikaanse kuststaat van de afgelopen twintig jaar. Op 16 oktober 1999 werd Californië geraakt door een beving met een kracht van 1,1 op de Schaal van Richter.  En In 1994 werd de stad Northridge in dezelfde regio getroffen door een beving van 6,6, met tientallen doden tot gevolg en miljarden dollars schade.

Een USGS-medewerkster waarschuwde dat ook de komende dagen de aarde nog kan gaan trillen, terwijl ook een echt zware beving tot de mogelijkheden behoort.

Volledig scherm
Gebroken flessen en uit de schappen gevallen spullen in een winkel in Lake Isabella, Californië. © AFP

LAPD HQ on Twitter

At this time, the LAPD has not received any reports of damage or calls for service within the City of Los Angeles related to the #earthquake. Remember, 911 is only to report emergencies. This was a strong one, and a good reminder to be prepared 🔗 https://t.co/fURDNcMhhQ

Zomo on Twitter

My dads liquor store in Ridgecrest (11 miles from the earthquake) 🥴 https://t.co/4RC0mY3eha

🌈ⓑⓔⓝⓝⓨ🏳️‍🌈ⓒⓨⓡⓤⓢ🌈 on Twitter

Welcome to California! Please secure any hats, glasses, and loved ones. #Earthquake https://t.co/ODMWDZhXeM

  1. Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtoffer

    Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtof­fer

    Op een van de langste en steilste skipistes in Garmisch-Partenkirchen heeft zaterdag een vrij opmerkelijk ongeval plaatsgevonden. Een skiër knalde door nog onbekende oorzaak door een afzetting, kwam tot stilstand tegen een houten hek en bleef levenloos liggen. Skiënde artsen die het ongeluk zagen gebeuren, wisten de op het randje van de dood balancerende man te reanimeren. Zijn identiteit is een raadsel, melden Duitse media.