Volledig scherm
PREMIUM
© EPA

Aarde kan dorst haast niet lessen

Nog even en er komt geen druppel water meer uit de kraan in Kaapstad. De Zuid-Afrikaanse metropool kampt met een ernstig watertekort en is daarmee zeker niet de enige plek op aarde. ,,Water is wereldwijd het belangrijkste onderwerp van dit moment.''

Hooguit twee minuten douchen. De wc slechts twee keer per dag doorspoelen. Het water is voor de inwoners van Kaapstad op rantsoen door de aanhoudende droogte - de ergste in honderd jaar. Vanaf 1 februari is er voor maximaal 50 liter per persoon per dag beschikbaar. De tuin sproeien of de auto wassen is uit den boze. De gemeente waarschuwt dat iedereen zich hier aan móet houden. Zo niet, dan daalt het peil in de spaarbekkens zo ver dat er geen druppel meer door de leidingen zal stromen.

Het probleem in Kaapstad staat niet op zichzelf. Over de hele wereld raakt het water sneller op dan het wordt aangevuld. Nu al verdringen 7,5 miljard dorstige wereldburgers zich rond de tap en daar komen er tot 2050 naar verwachting nog een miljard mensen bij. Eerder deze maand zei VN-baas Antonio Guterres dat in 2050 wereldwijd de vraag naar zoet water met nog eens 40 procent zal stijgen en dat dan zeker een kwart van alle mensen in landen wonen met een chronisch gebrek aan water.

Zelfs in het kleddernatte Nederland bestaat waterschaarste, benadrukt Rijkswaterstaat. ,,Zeker als er langere tijd weinig regen valt in het stroomgebied van de grote rivieren of er via de Rijn en Maas minder water ons land binnenkomt. Het leidt tot problemen met de drinkwatervoorziening, de landbouw, de scheepvaart, de industrie en de natuur.''

Er is oneindig veel water op aarde maar het zit vrijwel allemaal in de oceaan. Dat water is te zout om te worden gebruikt als drinkwater of voor de landbouw. Slechts 3 procent van al het water op aarde is zoet maar daarvan zit weer 70 procent gevangen in sneeuw en ijs en 29 procent als grondwater in de bodem. Minder dan 1 procent van al het zoete water op aarde zit in meren, rivieren en moerassen en daarvan is slechts 1 procent geschikt als drinkwater.