Kardinaal Reinhard Marx.
Volledig scherm
Kardinaal Reinhard Marx. © Aartsbisdom München

Aartsbisschop München dient ontslag in vanwege ‘falen’ Rooms-Katholieke Kerk in misbruikschandalen

De aartsbisschop van München en Freising, kardinaal Reinhard Marx, heeft paus Franciscus zijn ontslag aangeboden. De katholieke kerk heeft volgens Marx een ‘dood punt’ bereikt, schrijft hij in zijn brief die vrijdag is vrijgegeven door het bisdom. De 67-jarige kardinaal, een van de bekendste bisschoppen in Duitsland, was tot vorig jaar voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

 1. Humanitaire ramp dreigt in Myanmar: ‘Mensen sterven bij bosjes door corona’
  PREMIUM

  Humanitai­re ramp dreigt in Myanmar: ‘Mensen sterven bij bosjes door corona’

  Terwijl de militaire machthebber in Myanmar de bevolking en buitenwereld beterschap belooft, glijdt het land af naar een humanitaire ramp. Het gezondheidssysteem is in elkaar gezakt, de overheid doet niet veel en het coronavirus maakt meer slachtoffers dan ooit, zegt een ngo-medewerker tegen deze nieuwssite. ,,Als er niet snel geld in de landbouw wordt gepompt, krijgen we hier ook nog een hongersnood.’’
 2. ‘Kerk tipte justitie over verkrachting van zes dochters en kleinkind door vader in Hardinxveld’
  Play
  PREMIUM

  ‘Kerk tipte justitie over verkrach­ting van zes dochters en kleinkind door vader in Hardinx­veld’

  De grote misbruikzaak in Hardinxveld-Giessendam is aan het licht gekomen door een melding van een kerk uit het dorp. Een predikant hoorde dat een 62-jarige vader zes van zijn eigen dochters en een kleindochter had aangerand en verkracht. Na een familiebijeenkomst stapte de kerkbestuurder naar de politie en deed namens vijf vrouwen aangifte. De oudste dochter deed zelf aangifte.