Volledig scherm
© belga

'Abdeslam is een boefje met het IQ van een lege asbak'

Sven Mary, de Belgische advocaat van terrorist Salah Abdeslam, hulde zich een tijd in stilzwijgen over zijn beruchte cliënt, maar doet nu stevige uitspraken in een interview met de Franse krant Libération. Mary steekt zijn minachting voor Abdeslam niet onder stoelen of banken.

Volledig scherm
© Kos
Quote

De hatelijke blikken van mensen, alsof ik Abdeslam was

Sven Mary

Dat Sven Mary de verdediging op zich nam van één van de meest gehate mannen van België en omstreken zal hij niet snel vergeten. Mary werd meerdere keren verbaal en zelfs fysiek aangevallen, slikte honderden haatmails en bedreigingen, en zijn dochters moesten meerdere keren onder politiebegeleiding naar school.

De strafpleiter haalt er zijn neus niet voor op om de grootste misdadigers te verdedigen en zegt zich niets aan te trekken van de beroering rond zijn persoon. ,,Ik ben geen advocaat geworden om een goed mens te zijn, wel om een goede advocaat te zijn", liet hij zich eerder ontvallen.

Hatelijke blikken
Maar het was zeker niet makkelijk. ,,De hatelijke blikken van mensen, alsof ik Abdeslam was", klinkt het in het interview met Libération. ,,Het is niet gemakkelijk om zijn verdediging op me te nemen, als ik er alleen maar ellende aan overhoud."

Volgens Libération weet Mary na al het gedoe dan ook niet zeker of hij nog betrokken blijft bij de zaak, nu Abdeslam is uitgeleverd aan Frankrijk. De terrorist zal daar verdedigd worden door de Franse advocaat Frank Berton.

Bodemloze leegte

Volledig scherm
© photo_news
Quote

Het is een klein boefje uit Molenbeek, meer een volger dan een leider

Sven Mary

,,Ik heb Abdeslam in totaal zeven of acht keer gesproken, telkens twee tot drie uur lang", vervolgt Mary. De topadvocaat heeft na al die gesprekken nu een duidelijke mening over Abdeslam.

,,Het is een klein boefje uit Molenbeek, meer een volger dan een leider. Het is een lege asbak, een bodemloze leegte. Hij is het perfecte voorbeeld van de GTA-generatie (Grand Theft Auto), die denkt dat hij leeft in een computerspel", klinkt het.

Apathisch
En ook: ,,Hij staat apathisch tegenover religie. Ik heb hem gevraagd of hij de koran had gelezen, wat ik had gedaan, en hij antwoordde dat hij een interpretatie op het internet had gelezen. Voor simpele zielen is dat perfect, zo'n samenvatting. Het is het maximale dat ze kunnen begrijpen." 

Abdeslam werkt nu wel mee aan het onderzoek, stelt Mary. ,,Hij beroept zich niet op zijn recht tot zwijgen. Hij praat. Volgens mij kan hij goud waard zijn voor het onderzoek."

Broer
De Franse zender M6 toonde zondagavond ruwe beelden van de aanslagen in Parijs. In een anderhalf uur durende documentaire werden onder andere beelden getoond waarop te zien was hoe Brahim, de broer van Salah, zichzelf opblaast in een café.