Volledig scherm
Het beeld dat de wereld over gaat: Abdul brengt de kleine Portia in veiligheid. © Reuters/Goran Tomasevic

Abdul Haji is de held van bloedbad Westgate

Katherine Walton wilde niet de hele middag met haar vijf kinderen in huis zitten. Ze stapten in de auto en reden naar Westgate, een populair winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad. 4 uur later lag de hele familie angstig te beven op de tegelvloer van het complex. Recht tegenover de supermarkt waar ze iedere week hun boodschappen doen. Slechts een paar meter verderop schoten de terroristen op alles wat bewoog en vlogen de mortieren in het rond.

Tijdens hun angstige momenten werden Waltons dochters, van 4, 2 en 1 jaar oud afgeschermd en tot bedaren gebracht door een gewonde Keniaanse vrouw en twee Indiase vrouwen. 'Ze hielden zich stil. Mijn baby huilde als er werd geschoten, maar tussendoor sliep ze. De twee oudsten speelden met mijn telefoon. Ik snap niet hoe ze konden doen alsof er niets aan de hand was.'

Even verderop schoot een man met een pistool op een zwaarbewapende, jonge terrorist met een bandana om zijn hoofd. Die man was Abdul Haji, de zoon van de voormalige minister van Binnenlandse Veiligheid. Hij was naar het winkelcentrum gesneld toen zijn broer, die ook in het gebouw was, hem sms-te wat er aan de hand was.

Grapje
'We zagen overal doden. Jongeren. Kinderen. Oude vrouwen. Onvoorstelbaar,' verzuchtte Haji later voor de Keniaanse televisie. 'Niet normaal. Het feit dat die terrorist een grapje maakte over wat er aan de hand was, maakte me nog kwader en vastberaden om hem te pakken. En hem te schande te maken.'

Als kind leerde Haji van zijn vader hoe hij een wapen moest gebruiken. Zo kon hij hun vee beschermen tegen bandieten. Nu hielp hij in 3 uur tijd meer dan duizend mensen evacueren uit het winkelcentrum. Ook de Waltons, die nog altijd verstopt zaten achter het reclamebord. Haji vroeg Walton met haar kinderen naar hem toe te komen. Eén voor één. Portia begon als eerste te rennen. Door de lege hal. Het werd vastgelegd door fotograaf Goran Tomasevic en het beeld belandde in kranten over de hele wereld. 'Wat een dapper meisje,' zegt Haji. 'Ze huilde niet en liep recht af op een man met een pistool in zijn hand. Te midden van de chaos bleef zij kalm. Het raakte me diep.'

Knuffel
Eén voor één kwamen de vrouwen en kinderen achter het reclamebord vandaan. Haji bracht ze naar buiten, weg van de terroristen. Tussen de politieagenten op straat werd Walton ook herenigd met haar twee tienerzoons, die ook in het winkelcentrum waren.

'Ik denk dat ik meneer Haji een knuffel of twee verschuldigd ben,' zegt Walton nu. 'Achteraf lijkt het zo logisch dat we dit hebben overleefd. Maar wij zijn gelovig.

We weten dat het God is geweest die ons heeft beschermd.'Een man in een zwart-wit ruitjesoverhemd is de held van Nairobi. Terwijl moslimterroristen wild om zich heen schoten in het winkelcentrum Westgate, bracht hij de 4-jarige Portia Walton in veiligheid. De Britse krant The Telegraph sprak met de ouders van het meisje en met Abdul Haji, de man die haar redde.