Volledig scherm
Ierland voert al wekenlang campagne voor het referendum over het legaliseren van abortus. Het eiland is enorm verdeeld over de kwestie. Voorstanders verweten tegenstanders foto's van kinderen met Down te misbruiken als propaganda. © Videostill

Abortus na verkrachting niet meer verboden in Ierland na referendum

Ierland heeft in een referendum gestemd voor het liberaliseren van abortus. Volgens de einduitslag stemde 66,4 procent voor een soepelere abortuswet, terwijl 33,6 procent tegenstemde. Nu is zelfs bij verkrachting of incest het beëindigen van de zwangerschap verboden.

Dat meldt de BBC. Ruim 64 procent van de stemgerechtigden bracht zijn of haar stem uit. In de huidige situatie is in Ierland abortus alleen toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Bij verkrachting of incest is het beëindigen van de zwangerschap verboden. Ierse tegenstanders erkennen hun verlies

Ruim 3 miljoen Ieren konden gisteren in een referendum stemmen over legalisering van abortus. Ze moesten zich uitspreken over liberalisering van een grondwetsartikel dat abortus nu vrijwel onmogelijk maakt.

Moord

Als de Ierse bevolking voor de verandering van de grondwet zou stemmen, dan zal abortus tot twaalf weken in de zwangerschap zonder beperkingen worden toegestaan. Een vooruitzicht dat voor veel mensen in het katholieke land onverteerbaar is: abortus is moord, vinden zij.

Voorstanders, onder wie premier Leo Varadkar, wijzen erop dat jaarlijks duizenden Ierse vrouwen naar Engeland afreizen om daar abortus te ondergaan. Dat moet stoppen, zeggen zij: vrouwen moeten de keuze krijgen om in hun eigen land, op een veilige en gereguleerde wijze hun zwangerschap af te breken.

De afgelopen maanden voerden voor- en tegenstanders een keiharde campagne op straat, in tv-debatten en op sociale media. Persoonlijke aanvallen werden niet geschuwd: het land is diep verdeeld over het onderwerp.